Vneti preučevalec ostankov vojaških objektov med obema vojnama

 

Grega Žorž se je rodil in odrastel v Ljubljani, tam je obiskoval osnovno šolo, gimnazijo ter študiral zgodovino in geografijo na filozofski fakulteti univerze v Ljubljani. Prvostopenjski študij na tamkajšnjem oddelku za geografijo je dokončal z delom Prepoznavanje tipov poselitve na podlagi termičnega kanala posnetkov satelita Landsat, v katerem je predstavljena povezava med temperaturnim odbojem tal in tipi poselitve v Sloveniji. Študijsko prakso med drugostopenjskim študijem je opravljal pri organizaciji Cipra Slovenija.

 

V drugem letniku drugostopenjskega programa je sodeloval pri projektu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije z naslovom Po kreativni poti do praktičnega znanja. Leta 2017 je magistriral iz smeri regionalno planiranje in ruralno-urbane študije z geoinformatiko na oddelku za geografijo filozofske fakultete univerze v Ljubljani ter za magistrsko delo Varovanje rapalske meje in vojaška navzočnost na območju XI. Armadnega zbora prejel študentsko Prešernovo nagrado.

 

Zaradi zanimanja za kulturno dediščino ter prepleta službenih nalog z vsebinami geografskih informacijskih sistemov se je septembra 2017 zaposlil na Direktoratu za kulturno dediščino pri EU projektu eDediščina.

Zgodovinsko društvo Rapalska meja

Od gimnazijskih let naprej je ljubitelj zgodovine ozemlja Slovenije, preučevalec rapalske meje ter soustanovitelj in predsednik Zgodovinskega društva Rapalska meja.

Člani Zgodovinskega društva Rapalska meja prirpavljajo tudi vodene pohode in oglede vojaških ostalin iz obdobja med obema svetovnima vojnama.

Člani Zgodovinskega društva Rapalska meja tudi sami  vneto raziskujejo vojaške objekte Alpskega zidu in Rupnikove linije.

Digitalizacija

Grega Žorž ob arhivskem delu preživi veliko časa tudi na terenu, raziskovanja pa dopolnjuje z uporabo najsodobnejše laserske tehnologije LiDAR. Eden izmed digitalnih projektov je recimo ureditev tematske poti po Podbrdu, ki je nastala v okviru LAS projekta Mrouce cajta.

Moč digitalizacije  se kaže tudi pri odkrivanju vojaške dediščine. Zanimiv vpogled v dogajanje na planini Polog nad Tolminom si lahko ogledamo v spodnjem videoposnetku, ki ga je pripravil Grega Žorž.

Poglobljen opis dogajanja na planini Polog pa je dosegljiv na spletni strani: https://www.rapalskameja.si/polog/

Fotografija

Eden izmed konjičkov Grege Žorža so tudi pokrajinska fotografija in različni kartografski projekti.

Potovanja

Grega Žorž zelo rad potuje po svetu.

 

 

Turno smučanje

 

Navdihi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Trobič