Etnologinja, ki jo zanima veliko stvari, povezanih tako z etnologijo kot tudi širše, zato ji izzivov nikoli ne zmanjka

Ljudje smo zelo različni in prav je tako. Nekateri smo bolj ali manj odprti, spet drugi o sebi ne povedo veliko in se raje predstavijo s svojim delom, projekti in načrti. Ena takih je tudi Karla Kofol, ki veliko raje govori o svojem zanimivem delu kot o sebi. Karla Kofol je etnologinja, kustosinja v Tolminskem muzeju. Prihaja s Šentviške planote, to je svet, ki se dviga med dvema rekama, med dolino reke Bače in dolino reke Idrijce. Doma je iz manjše vasice z okrog 70 hišami z imenom Pečine. Pri njej doma so imeli gostilno, ki jo je vodila mama, oče pa je bil voznik. Karla Kofol pravi, da je bila to povsem povprečna delavsko-kmečka družina, saj je Šentviška planota še vedno izrazito kmetijsko področje. Karla je tudi zelo vpeta v vsakdanje življene skupnosti ali v mestu ali na vasi. Ker je zelo radovedna in jo zanima veliko stvari, povezanih tako z etnologijo kot tudi širše, ji izzivov nikoli ne zmanjka. Karla Kofol je gostja v oddaji Razkošje v glavi.

Karla Kofol se je z etnologijo srečala šele po koncu srednje šole. Takrat so sodelavci Goriškega muzeja poleti raziskovali na Šentviški planoti in ob koncu pripravili manjšo razstavo – in takrat se je Karla prvič srečala z etnologijo in izvedela, kaj to pravzaprav je. Sicer jo je zgodovina vedno bolj ali manj zanimala, vendar pa ne politična zgodovina, letnice, vladarji in pomembne bitke. Njo je zanimal predvsem način življenja ljudi v preteklosti in razmere, v katerih so odraščali njeni predniki. Tako je odkrila etnologijo, ki se loteva prav tem, ki so zanimale tudi njo. Vpisala se je na študij etnologije, in ker je prej končala srednjo vzgojiteljsko šolo, je morala najprej opraviti diferencialne in sprejemne izpite.

Delo

Karla Kofol je dobila tudi etnološko, stanovsko Murkovo priznanje za razstavo – Človek in vojna. To pa ni povsem etnološka tema.

Karla Kofol poleg muzejskega dela seveda opravlja še vrsto drugih zadev, od priprav razstav, pisanja uvodnikov, nagovorov do predavanj, pedagoških delavnic in še česa.

Karla Kofol rada potuje. Zanima pa jo tudi fotografija.

Milan Trobič