Smiljana Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje, kot nevsiljiv razmislek, vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznovrstne zvočne pravljice, nastale po Rozmanovih predlogah.
Čarobni pisalni strojček nas bo popeljal med kralje in nesmiselne bitke, kakršne so po navadi vse. Toda, če dobro premislimo, potem ko igro slišimo … bi nam takle čarobni pisalni strojček na vsak korak lahko polepšal tudi ali predvsem današnje življenje.

Režiserka: Rosanda Sajko
Dramaturginja: Djurdja Flere
Tonska mojstrica: Metka Rojc

Kralj Bum, pozneje Bumbumbum – Stane Sever
Kraljevič – Ali Raner
Fant – Branko Starič
General – Aleksander Valič
Pisar – Tone Homar
Sel – Tone Slodnjak
Pesnik – Janez Albreht
1. podanik – Milan Kalan
2. podanik – France Presetnik
3. podanik – Dušan Škedl
Kralj Bumbum – Slavo Švajger
Bumbumov general – Franček Drofenik
Bumbumov pisar – Hugo Florjančič
Kraljična, Bumbumova hčerka – Irena Prosen

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana novembra 1963.

Cikel radijskih iger za otroke Smiljana Rozmana

Smiljana Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje, kot nevsiljiv razmislek, vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznolike zvočne pravljice nastale po Rozmanovih predlogah.

Čarobni pisalni strojček nas popeljal med kralje in nesmiselne bitke, kakršne so po navadi vse. Toda, če dobro premislimo, potem, ko igro slišimo … bi nam takle čarobni pisalni strojček na vsak korak lahko polepšal tudi ali predvsem današnje življenje.

Režiserka Rosanda Sajko
Dramaturginja Djurdja Flere
Tonska mojstrica Metka Rojc

Kralj Bum, pozneje Bumbumbum Stane Sever
Kraljevič Ali Raner
Fant Branko Starič
General Aleksander Valič
Pisar Tone Homar
Sel Tone Slodnjak
Pesnik Janez Albreht
1. podanik Milan Kalan
2. podanik France Presetnik
3. podanik Dušan Škedl
Kralj Bumbum Slavo Švajger
Bumbumov general Franček Drofenik
Bumbumov pisar Hugo Florjančič
Kraljična, Bumbumova hčerka Irena Prosen

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana novembra 1963

Klemen Markovčič