Smiljan Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih žanrih, ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje kot nevsiljiv razmislek vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznovrstne zvočne pravljice, nastale po Rozmanovih predlogah.
Naše življenje je polno najrazličnejših srečanj z avtomati vseh vrst in vsak je po svoje zanimiv. Pa vendar takšnega avtomata, o kakršnem govori tokratna slušna igra Avtomat, gotovo še ni srečal nihče.

Režiser: Marjan Marinc
Tonski mojster: Bojan Stopar
Avtor izvirne glasbe: Urban Koder

Kralj – Pavle Kovič
Minister Klement – Jože Zupan
Kraljična Meta – Alja Tkačev
Milan Suhec – Milan Kalan
Mojster Janez – Tone Homar
Mojster Jaka – Franci Presetnik
Stražar Matevž – Ludvik Pečar
Policaj – Milan Brezigar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana aprila 1967.

Cikel radijskih iger Smiljana Rozmana

Smiljana Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje, kot nevsiljiv razmislek, vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznolike zvočne pravljice nastale po Rozmanovih predlogah.

Naše življenje je polno najrazličnejših srečanj z avtomati vseh vrst in vsak je po svoje zanimiv. Pa vendar takšnega avtomata, o kakršnem  govori tokratna slušna igra Avtomat, gotovo še ni srečal nihče.

Želimo vam, da bi na svet gledali z duhovitostjo in kančkom preudarne kritike, tako kot to spretno uspeva junakom pravljic Smiljana Rozmana.

Režiser Marjan Marinc
Tonski mojster Bojan Stopar
Avtor izvirne glasbe Urban Koder

Kralj Pavle Kovič
Minister Klement Jože Zupan
Kraljična Meta Alja Tkačev
Milan Suhec Milan Kalan
Mojster Janez Tone Homar
Mojster Jaka Franci Presetnik
Stražar Matevž Ludvik Pečar
Policaj Milan Brezigar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana aprila 1967

Klemen Markovčič