Najstarejša otroška revija pri nas, ki otrokom vsak mesec prinaša kakovostno vsebino

75 let, 800 številk, tisoči sodelujočih avtorjev in likovnih ustvarjalcev, brez katerih si otroške in mladinske literature sploh ne gre zamisliti, in milijoni bralcev …  Ciciban, najstarejša otroška revija pri nas, ki jo izdaja Mladinska knjiga Založba, je imela v najboljših letih več kot 100 tisoč izvodov naklade. Danes je številka, tudi zaradi mlajšega bratca Cicidoja, ki je začel izhajati leta 1998, mnogo nižja, kljub temu pa vsa ta leta ostaja zakladnica kakovostnih umetniških vsebin in didaktičnega gradiva za otroke. Prepoznavna je že naslovnica: z ilustracijami največjih slovenskih ilustratorjev, s prisrčnimi motivi in z živobarvnimi debelimi črkami, ki izrisujejo ime revije, s katero so zrasle generacije in generacije otrok: Ciciban. Najbrž ne bi pretiravali, če bi rekli, da je bil nekoč – na žalost dosti bolj kot danes – obvezno čtivo za najmlajše, ki so z njim vstopali v svet literature, vizualne umetnosti in znanosti. In to na njim primeren način. Ali kot pravi literarna zgodovinarka dr. Marjana Kobe:

"Gre za to, da je Ciciban do otroka zelo, zelo pozoren."

Dr. Petja Grafenauer, docentka na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in ena od avtorjev razstave Ciciban: prvih 70 let, poudarja, da je pri Cicibanu pomembno to, "da smo otroci dobivali kriterij tega, kaj je kakovost - kaj je kakovost v literaturi, v ilustraciji, saj so za Ciciban ustvarjali najprominentnejši pesniki, pisatelji, ilustratorji, slikarji, in to v vsem obdobju njegovega izhajanja."

O reviji Ciciban so svoja razmišljanja, izkušnje in spomine delili: slovenska pesnica, pisateljica in raziskovalka pripovednega izročila Anja Štefan, slikarka, ilustratorka in avtorica Cicibande Jelka Godec Schmidt, pisatelj Andrej Rozman Roza, ilustrator Zvonko Čoh, urednici revij Ciciban in Cicido pri založbi Mladinska knjiga Maja Žugič in Nana Kisel, Alenka Kepic Mohar, vodja sektorja izobraževalnega založništva pri založbi Mladinska knjiga, Suzana Šoster, ki je vse do upokojitve delala v MK in bila med drugim nekaj let tudi vodja časopisne dejavnosti, Pavle Učakar, do upokojitve dolgoletni likovni urednik v MK, mag. Nataša Bucik, odgovorna urednica Cicibana v 90-ih letih prejšnjega stoletja, dr. Petja Grafenauer, docentka na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in ena od avtorjev razstave Ciciban: prvih 70 let (poleg Pavleta Učakarja in Vasje Cenčiča) in literarna zgodovinarka, literarna zgodovinarka, ,strokovnjakinja za otroško in mladinsko literaturo dr. Marjana Kobe.

Špela Šebenik