Pogovor z dr. Stanislavom Slatinekom

Na zadnjo nedeljo v maju bo novi škof Škofije Celje dr. Maksimilijan Matjaž zasedel izpraznjen škofovski sedež. Ta je bil dve leti in pol nezaseden. Novega škofa tiho pričakujejo tudi v Škofiji Novo mesto, kjer je zdajšnji škof Andrej Glavan že pred časom v skladu s pravili Cerkve ponudil svoj odstop papežu Frančišku. Kako poteka izbor novega krajevnega škofa in zakaj lahko ta traja tudi nekaj let v Vatikanu, v tokratni oddaji Sledi večnosti pojasnjuje strokovnjak za cerkveno pravo dr. Stanislav Slatinek.

Dr. Slatinek pravi, da je bila želja krajevne Cerkve zelo močna, da dobi Škofija Celje novega škofa. Tudi novomeška škofija si po njegovih besedah želi in je upravičena do novega krajevnega škofa. Vendar je Sveti sedež, kot ugotavlja naš sogovornik, pri izbiri škofa v zadnjih letih zelo previden.

»V Cerkvi je v zadnjem obdobju praksa, da več ljudi odgovori na vprašanja o izbiri novega škofa. Gre za zelo zahteven postopek. Vanj so vključeni vsi krajevni škofi kot posamezniki in Škofovska konferenca , najpomembnejšo vlogo pa odigra nuncij, papežev odposlanec v državi. Ta zbere kandidate in jih pošlje v Vatikan. Potem pa kardinali za škofe v ožjem izboru izberejo med tremi kandidati. Odločijo se za tistega kandidata, ki je najprimernejši za vodenje škofije.«

Nataša Lang