Za nami je teden kulture, ki ima za Slovence v mnogih pogledih zelo velik pomen. In zagotovo drži, da je duh Prešernove poezije tista rdeča nit, ki povezuje Slovence tako doma kot tudi po svetu. In kaj ste lahko slišali v nocojšnji oddaji? Dragica Novak Štokelj je popotnica do novih kultur, ljudi, znanja in ljubezni, živela je v Italiji, Španiji in zdaj v Bruslju, kjer med drugim občasno poučuje tudi slovenski jezik za evropske institucije. 8. februarja, prav na slovenski kulturni praznik, je bilo pri rojakih v Vojvodini še posebej slovesno. Prvo slovensko društvo v Srbiji – Društvo Slovencev Kredarica  v Novem sadu je namreč praznovalo dve desetletji delovanja in hkrati tudi praznik slovenske kulture. Slavnostne akademije  so se udeležili rojaki iz vseh slovenskih društev v Srbiji in tudi gostje iz Slovenije ter predstavniki Novega sada. Praznik slovenske kulture so slovesno proslavili tudi Slovenci iz Švice in Liechtensteina. Osrednja prireditev je bila minuli konec tedna v švicarskem Rutiju, kjer deluje  društvo Slovenija, ki je  hkrati  zaznamovalo tudi 40 let svojega delovanja.  Na večerni prireditvi je minister Gorazd Žmavc predsedniku Slovenskega društva »Soča« Schaffhausen Janezu Bizjaku za dolgoletno prizadevno delo in vodenje društva ter za požrtvovalno skrb za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in za tvorni prispevek k sodelovanju med Švico in Slovenijo podelil priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi njega smo povabili pred mikrofon.

Dragica Novak Štokelj je slovenska po svetu že četrt stoletja. Popotnica do novih kultur, ljudi, znanja in ljubezni, je živela že v Italiji, Španiji in zdaj v Bruslju, kjer med drugim občasno poučuje tudi slovenski jezik za evropske institucije. A slednje se vedno bolj umika njenim drugim velikim ljubeznim, med katerimi je tudi pisanje. V domovino jo je tako v teh dneh pripeljala predstavitev nove knjige pesmi – Ljubezni brez doma, ki jo je izdala pod imenom »Dragica Čarna«. V tednu, ki je prinesel tudi slovenski kulturni praznik, bomo zato zdaj tudi mi zapluli med verze in navdihe, vmes pa spoznali zgodbo temperamentne Prekmurke, ki jo je v radijski studio povabila Mojca Delač.

8. februarja, prav na slovenski kulturni praznik, je bilo pri rojakih v Vojvodini še posebej slovesno. Prvo slovensko društvo v Srbiji – Društvo Slovencev Kredarica  v Novem sadu je namreč praznovalo dve desetletji delovanja in hkrati tudi praznik slovenske kulture. Slavnostne akademije so se udeležili rojaki iz vseh slovenskih društev v Srbiji in tudi gostje iz Slovenije ter predstavniki Novega sada. Predsednica  upravnega odbora društva Kredarica Elza Ajdukovič se je skupaj z Lili Brunec sprehodila skozi dve  desetletji delovanja društva in izpostavila tudi pomen slovenske kulture za rojake v Novem sadu. 

Praznik slovenske kulture so slovesno proslavili tudi Slovenci iz Švice in Liechtensteina. Osrednja prireditev je bila minuli konec tedna v švicarskem Rutiju, kjer deluje  slovensko društvo Slovenija, ki je  hkrati  zaznamovalo tudi 40 let svojega delovanja.  Predsednik društva Slovenija  Robert Leban, ki je ob tej priložnosti prejel tudi priznanje  Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, se  je v pogovoru z Lili Brunec najprej ozrl na začetke delovanja društva. Na večerni prireditvi je tudi predsedniku Slovenskega društva »Soča« Schaffhausen Janezu Bizjaku minister Gorazd Žmavc podelil priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nagrajenec se je za poslušalce oddaje Slovencem po svetu najprej ozrl na svojo življenjsko pot. 

Še kratka novica:

Mohorjeva družba iz Celovca in Urad zveznega kanclerja republike Avstrije sta že šestnajstič pripravila dobrodelno akcijo Podari knjigo. Vrednost podarjenih knjig presega 50.000 evrov. Dan pred slovenskim kulturnim praznikom sta avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe Ivan Olip znesek v obliki bonov podelila desetim slovenskim nevladnim ustanovam in prvič tudi rojakom v Argentini. Slovesnosti sta se poleg prejemnikov udeležila predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač