Minuli teden je začel delovati novi spletni tečaj slovenskega jezika.

Oddajo smo začeli blizu Sarajeva, kjer prebiva Andrej Brezigar, upokojeni strojnik in inovator. Njegova življenjska pot je nadvse zanimiva, seveda pa nas je najbolj zanimalo, kako je prišlo do tega, da je odšel iz Slovenije.

Kot smo v naši oddaji že poročali, je v začetku novembra izšla prva priložnostna znamka nove serije Slovenci po svetu, ki je posvečena Slovencem v Argentini. Med predlogi, ki so jih zbrali, je bila tudi upodobitev dveh kulinaričnih značilnosti Slovenije in Argentine – potice in čaja mate. Avtorja tega predloga, po katerem so pripravili končni motiv, je Mojca Delač naključno srečala tudi na jubilejni radijski oddaji Slovencev iz Argentine – Okence v Slovenijo. Daniel Lopez Bončina je predstavnik tretje generacije Slovencev v Argentini in v Sloveniji živi že nekaj let.

Arhitekt Jože Plečnik je s svojim delom zaznamoval več evropskih mest, najbolj Ljubljano in Prago. Ob 145. obletnici njegovega rojstva in 60. obletnici njegove smrti pa se s Plečnikom lahko podrobneje spoznajo tudi v glavnem mestu Srbije. »Jože  Plečnik, arhitekt: Ljubljana-Praga-Beograd« se imenuje prireditev, pri kateri sta moči združila nacionalna sveta slovenske in češke narodne  manjšine v Srbiji in s katerim želijo med drugim opozoriti tudi na to, da je imel Plečnik več načrtov  za Srbijo in da ena od  njegovih stvaritev stoji tudi v Beogradu. Iz srbske prestolnice je poročal Boštjan Anžin.

Minuli teden je začel delovati novi spletni tečaj slovenskega jezika, ki so ga razvili na Centru za slovenščino kot drugi ali tuji jezik Filozofske fakultete v Ljubljani. Gre za prosto dostopni spletni tečaj za vse , ki bi se radi samostojno naučili osnovnih  slovenskih besed in fraz. Vodja projekta s Centra za slovenščino  Tjaša Alič je v pogovoru z Lili Brunec na kratko  predstavila novi spletni tečaj, najprej pa se je ozrla k pobudi za tak tečaj na spletu.

Še nekaj kratkih novic:

V petek, 22. decembra 2017, bo v prostorih Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu 12 potekal 2. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, ki ga v okviru meseca znanosti organizirata Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Dogodek je namenjen predstavitvi najpomembnejših dosežkov slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, ki delujejo v tujini. V obliki tematskih panelov bodo tokrat predstavljena področja okolje, zgodovina in filozofija, računalništvo in umetna inteligenca, medicina, arhitektura in oblikovanje ter materiali in kemija. Cilj dogodka je vzpostavitev in utrjevanje vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in raziskovalci, ki svojo znanstveno-raziskovalno dejavnost opravljajo v Sloveniji.

Danes ob 14:00 uri so v prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu naši rojaki iz Tuzle odprli razstavo regionalne likovne kolonije.

Arhivist in informatik mag. Sebastian Kočar je opravil zanimivo analizo zadnjega popisa prebivalstva v Avstraliji in osvežil podatke o nekaterih značilnostih slovenske skupnosti v tej državi. Glede na rezultate popisa prebivalstva Avstralije v letu 2016, izvedenega v avgustu 2016 ocenjuje, da v Avstraliji živi med 18.000 in 19.000 prebivalcev slovenskega porekla. Tistih, ki so pri vprašanju o njihovem poreklu kot prvi odgovor navedli “Slovenci” (primarno opredeljenih), je bilo skupaj skoraj 10.000. Tistih, ki so pri istem vprašanju kot drugi odgovor navedli “Slovenci” (sekundarno opredeljenih), je bilo skupaj skoraj 8.000. Poleg teh se je v Sloveniji rodilo še nekaj več kot 1.000 oseb, živečih v Avstraliji, ki pa se ne identificirajo kot Slovenci.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač