Marko Porenta se na Malti takrat, kadar ne prodaja knjig, ukvarja s čebelarjenjem

Najprej smo se  pogovarjali z doktorjem Thomasom G. Zorcem, splošnim kirurgom iz Washingtona v Združenih državah Amerike. Tja sta se  v začetku 20. stoletja preselila njegova pradedek in prababica, doma z Gorenjske. Sorodstvene in družinske vezi v Sloveniji je  v osemdesetih letih prejšnjega stoletja najprej odkrival njegov oče, zdaj pa jih tudi sam neguje že tri desetletja.

Z Gorenjske prihaja tudi Marko Porenta, ki se je pred nekaj leti preselil na Malto. Tam se ukvarja s čebelarjenjem in prideluje med, ki se precej razlikuje od tistega, ki ga nabirajo čebele pri nas. Pripovedoval je o poznavanju čebelarjenja na Malti in tamkajšnjih pogojih za čebelarstvo, o živahnem utripu življenja v tej otoški državici pa tudi o druženju in povezovanju s Slovenci, ki živijo na Malti in stikih s Slovenijo.

Prek radijskih valov smo potovali tudi na južno poloblo in se z avstralsko Slovenko iz Melbourna Frances Urbas Johnson pogovarjali o življenju na peti celini, o slovenski skupnosti in ohranjanju slovenstva v Avstraliji, spregovorila pa je  tudi o svojih slovenskih koreninah, ki so na Postojnskem in Štajerskem in tudi povezavah s Slovenijo.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač