Zdenka Štimac, urednica, prevajalka, direktorica založbe ter lektorica francoščine.

Naša prva gostja Zdenka Štimac gradi mostove med Slovenijo in Francijo. Ob vsem tem je tudi urednica, prevajalka in lektorica francoščine. Veliko Slovencev živi tudi v državah naše nekdanje skupne države. Zdravnica Jelena Šehović prihaja iz Bosne, Marko Levec pa iz Srbije. Oba sta ob obisku v Sloveniji spregovorila o svoji povezanosti z domovino ter vsem tistim, kar ju z njo povezuje kljub življenju v tujini.

Zdenka Štimac se je rodila v Franciji slovenskim staršem in že zelo hitro vzljubila besede in komunikacijo. Literatura je tisto, s čimer urednica, prevajalka, direktorica založbe ter lektorica francoščine, gradi mostove med Slovenijo in Francijo, dvema deželama, s katerima tudi sama sobiva že celo življenje. Tik ob izteku njene enomesečne prevajalske rezidence v Ljubljani jo je pred radijski mikrofon povabila Mojca Delač.

Zdravnica Jelena Šehovič je Slovenijo letos obiskala kot slikarka, udeležila se je likovne kolonije v Mostu na Soči. Pravi, da jo slovenska kri vedno znova spomni na njene korenine. V Sarajevu je preživela vojno in med njo rodila dva otroka.

V Srbiji deluje več kot deset slovenskih društev, tudi v Nišu se Slovenci in njihovi potomci združujejo v slovenskem društvu France Prešern. Še posebej  veliko je v tem  društvu mladih in tudi Marko Levec je pripadnik mlajše generacije. V Niš se je iz Slovenije preselil že njegov ded, Marko pa je, čeprav rojen v Srbiji, lepo skrbel za znanje maternega jezika. S Slovenijo je tudi sicer tesno povezan, tu ima sorodnike in veliko prijateljev. Z njim se je pogovarjala Lili Brunec.

Še nekaj kratkih novic:

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo 1. in 2. julija 2018, v Oxfordu in v Londonu udeležil srečanja s predstavniki Britansko-slovenskega društva – British Slovene Society in se srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Londonu. Namen ministrovega obiska je krepitev vezi in podpora Slovencem v Združenem kraljestvu.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravlja 25. Tabor Slovencev po svetu, ki bo v nedeljo, potekal v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Lani je bila 25. obletnica tabora, letos pa želijo širiti obzorja pri poznavanju izseljenskih tematik. Povabili so mlade sogovornike, ki so se v zadnjih nekaj letih preselili v Slovenijo.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo in finančno pomočjo Urada RS za Slovence po svetu pripravila nagradni natečaj za mlade v letu 2018, ki nosi naslov »Ivan Nevsakdanji danes«. Avtor dela naj izhaja iz manj znanega dogodka življenja Ivana Cankarja ter na izviren način poveže dogodek, Cankarjevo razmišljanje ali Cankarjevo razumevanje dogodka s slovensko sedanjostjo ali širšo aktualno problematiko modernega sveta. Sodelujoči na natečaju naj do 10. novembra 2018 pošljejo še neobjavljeno avtorsko delo (prozo ali video) označeno s šifro avtorja. Več informacij najdete na spletni strani svetovnega slovenskega kongresa.

Prvi