Kako so se v parku v Stuttgartu zaradi skupine na facebooku zbrale mlade slovenske družine

Na začetku oddaje ste lahko slišali reportažo Mojce Delač s 54. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture, ki se je v petek zaključil v Ljubljani. Takoj za tem pa ste lahko prisluhnili pogovoru z Gabrijelo Žagar Fereira o srečanju Slovencev v Stuttgartu, ki so ga uspeli organizirati s pomočjo družbenih omrežij.

V Ljubljani se je danes zaključil 54.  seminar slovenskega jezika, literature in kulture, ki vsako leto poveže okoli sto udeležencev iz vsega sveta, ki jim je skupna želja po pridobivanju znanja iz vseh treh področij (torej jezika, literature in kulture), hkrati pa je dvotedenski seminar tudi odlična priložnost, da udeleženci od blizu okusijo življenje in dogajanje v Sloveniji. Z radijskim mikrofonom se je na Filozofsko fakulteto, ki je gostila seminar, odpravila Mojca Delač.

Gabrijela Žagar Fereira je skupino Slovenci v Nemčiji ustanovila zato, da bi s svojimi izkušnjami lahko pomagala vsem tistim, ki so se preselili v Nemčijo ali pa je ta že postala njihov dom. Skupina je hitro rasla in danes šteje več kot 7000 članov. Slednjim je uspelo rešiti že marsikatero težavo, zdaj pa so se prav s pomočjo te skupine povezali in organizirali srečanje v parku v Stuttgartu, pravi Gabrijela. Udeležilo se ga je lepo število Slovencev mlajše generacije, kar bi bilo brez pomoči družbenih omrežij zelo težko izvedljivo.

Še nekaj kratkih novic:

Minuli teden se je v 96. letu starosti poslovila begunka, dolgoletna novinarka slovenske sekcije BBC, Dora Žebot, londonska Slovenka, rojena v Mariboru. Bila je hči predvojnega mariborskega podžupana, zavednega Slovenca Franja Žebota. Dora Žebot in njen mož sta bila med tistimi slovenskimi izseljenci v Londonu, ki so veliko storili za prepoznavnost Slovenije. Njena hči, prav tako novinarka Alenka Lawrence, rada pripoveduje, kako se je staršem pridružila na demonstracijah s transparenti Osvobodite Slovenijo! Dora Žebot je vse svoje življenje spremljala slovensko in svetovno politično dogajanje. Pri njej so se od nekdaj ustavljali številni znani Slovenci, pisatelji, politiki in novinarji.

Raziskovalka Andreja Bezjak prosi za sodelovanje v projektu “Dokumentiranje slovstvene folklore pri slovenskih izseljencih v Severni Ameriki”. Od 7. do 28. septembra 2018 bo v ZDA in Kanadi nadaljevala s projektom zbiranja slovstvene folklore in spominskih ter življenjskih pripovedi slovenskih izseljencev. Še vedno išče kontakte v Torontu, Montrealu ter v Pensilvaniji in v New Yorku. Potrebuje predvsem predstavnike starejše generacije, ki še govorijo slovensko, kar sicer ni pogoj, je pa zaželeno.

V nedeljo, 15. julija bo na velikem odru Teatra Colón v ciklusu festivala ‘Velikih mednarodnih izvajalcev’ nastopila izjemna slovenska umetnica, pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. To bo njeno prvo gostovanje v Latinski Ameriki v njeni 70-letni karieri. 19. julija bo nastopila tudi v Urugvaju, kjer bo kot solistka igrala s Filharmoničnim orkestrom Montevidea in v Santiagu de Chile, kjer bo imela recital.

11. julija je potekala spominska maša za Barbaro Celjsko v katedrali sv. Vita na praškem gradu, v kapeli sv. Vaclava. Maševal je p. Miran Žvanut, ki je v Prago prikolesaril iz Slovenije s skupino prijateljev.

V petek, 13. julija se je v Ljubljani zaključila 13. mladinska poletna šola slovenskega jezika. Reportažo o njej pripravljamo v prihodnji oddaji.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Mojca Delač