Gorenjec Štefan Markič s harmoniko odšel na študij gradbeništva v München

Tri zanimive sogovornike, ki bivajo na različnih koncih sveta, gostimo v zadnji julijski oddaji. Primorka Urška Košir je jadrala po svetu, še preden jo je v tujino odpeljala tudi študijska pot. In to dobesedno. Izjemno uspešni mladi športnici je radovednost odpirala številne poti in kotičke in jo naposled odpeljala na študij psihologije na ameriško univerzo Yale. Polna pozitivne energije, delovne predanosti in želje po nabiranju izkušenj pa se je tako rekoč na vrhuncu mladostne ustvarjalnosti spoprijela tudi s hudo diagnozo. Po ozdravitvi je študij nadaljevala v Veliki Britaniji, pred kratkim pa je v okviru svojega študija odšla na trimesečni raziskovalni obisk v Montreal v Kanado. 

Tudi Štefana Markiča iz Gorenjske je v tujino odpeljala študijska pot. Pred nekaj leti se je vpisal na Tehnično univerzo v bavarski prestolnici, kmalu po prihodu v Nemčijo pa se je povezal tudi s Slovenci, ki živijo na Bavarskem. Je tudi glasbenik in z veseljem se je odzval povabilu za sodelovanje v kar dveh slovenskih folklornih skupinah, ki delujeta na tem območju. In čeprav mu doktorski študij in delo na univerzi v Münchnu jemljeta veliko časa, se z veseljem vključuje tudi v to društveno dejavnost v slovenskih društvih Lipa v Münchnu in Drava v Augsburgu.

Gregor Pavšer pa prihaja iz Argentine, kjer je bil tudi rojen. Z ženo Mariso je letos prvič obiskal domovino svojih staršev. Postavila sta si šotor v kampu Šobec pri Lescah in zdaj raziskujeta Slovenijo. Obiskala sta Hotedršico, od koder je doma njegova mama, v načrtu je tudi Ponikva pri Konjicah, od koder je njegov oče, ki danes šteje že 96 let.

 

Prvi