Škofjeloškemu pasijonu podobno predstavo bomo morda lahko videli tudi pri nas

Samo nekaj kilometrov od naše severne meje imajo toliko snega, kolikor ga menda zapade le vsakih 30 let. Sneg povzroča težave, žal mediji poročajo tudi o žrtvah. Na sončni strani Alp pa o kakršnih koli padavinah ni ne duha ne sluha, edini sneg, ki ga imamo na smučiščih, pa je umeten. Tako pač je – včasih samo nekaj kilometrov lahko pomeni velikansko razliko. Tudi mi vam ponujamo tri prispevke, ki so si povsem različni.

Urša Bernardič v Ženevi preučuje kognitivne nevroznanosti in marketing. Njene raziskave pomagajo razumeti, kako se ljudje odločamo. Nataša Miklavčič se je iz Bosne preselila v Slovenijo in tukaj tudi ostala. Kakšna je njena zgodba? Aleksander Igličar je že tretjič obiskal naše rojake v Argentini. Kaj vse je tam doživel in kaj je Kerigma, ki ga je še posebej pritegnila?

Urša Bernardič je doktorska študentka in asistentka na Univerzi v Ženevi, kjer povezuje področji kognitivne nevroznanosti in marketinga ter preučuje, kako se ljudje odločajo. Njo je odločitev, da gre v tujino, v svet odpeljala pred šestimi leti in v tem času jo je pot vodila marsikam. Od Norveške in Nizozemske prek Združenih držav Amerike do Švice. Ko je bila pred novim letom na obisku v rodni Sloveniji, pa jo je Mojca Delač povabila pred mikrofon in Uršo Bernardič povprašala še po nekaterih pomembnih odločitvah na njeni življenjski in akademski poti.

V Bosni in Hercegovini živi približno 5000 Slovencev in njihovih potomcev, ki se združujejo v desetih slovenskih društvih. Članica enega  izmed njih je bila več let tudi Nataša Miklavčič, rojena v Bosni, ki jo je pred nekaj  leti izobraževalna  pot pripeljala v Slovenijo. In v deželi svojih prednikov je ostala. Svojo zgodbo je predstavila v pogovoru z Lili Brunec, najprej se je ozrla v leto prihoda v Slovenijo.

Aleksander Igličar je konec minulega leta že tretjič obiskal rojake v Argentini. Sicer vodi Muzejsko društvo Škofja Loka, ki med drugim skrbi tudi za izročilo Škofjeloškega pasijona. Lansko leto so naši rojaki v Argentini praznovali 70. obletnico množičnih migracij v to južnoameriško državo in ob tej priložnosti predstavili Škofjeloškemu pasijonu podobno predstavo, imenovano Kerigma. Aleksandra Igličarja smo med drugim vprašali, ali je to bil edini motiv za obisk, ali pa ga je zanimalo še kaj drugega.

Še nekaj kratkih novic:

Umrl je slovenski arhitekt dr. Marijan Eiletz, ki se je z družino leta 1948 preselil v Buenos Aires v Argentini.  Načrtoval je industrijske, zlasti pa cerkvene in šolske zgradbe, med drugim Slomškov dom in osrednjo cerkev v okviru Slovenske hiše v Buenos Airesu. V Slovenski kulturni akciji je deloval v likovnem odseku na področju scenografije in opreme knjig ter bil v letih 1992−2002 tudi njen predsednik. Urejal je tudi reviji Meddobje in Glas Slovenske kulturne akcije.

Jan Guštinčič in drugi Slovenci, ki živijo na Danskem, 27. januarja vabijo na srečanje otrok, na katerem želijo otrokom dati možnost za učenje oziroma izboljšanje znanja slovenskega jezika. Več informacij najdete na facebooku. Povezavo objavljamo tudi na naši spletni strani: https://www.facebook.com/events/1178099355676537/

Na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je na ogled slikarska razstava Jožeta Vodlana iz Severne Caroline, ZDA. Jože Vodlan je po študiju v Avstriji odšel v ZDA, kjer je aktiven od leta 1963. 30 let je deloval v New York Cityju, zadnjih 25 let pa živi in dela v Charlottu. Razstava je na ogled času delovnih ur Urada.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač