Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

O svojem znanstveno raziskovalnem delu in željah po sodelovanju s Slovenijo so na Konferenci spregovorili tudi nekateri priznani slovenski strokovnjaki iz tujine

Ustavili smo se  na 10. konferenci  Slovenskih znanstvenikov in  gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani in se pogovarjali z dvema udeleženkama – ekonomistko dr. Nino Pavčnik iz Amerike in dr. atmosferske mikrobiologije Tino Šantl Temkiv z Danske. Seznanjamo vas tudi z o učenjem slovenskega jezika na Finskem in z intenzivnim tečajem slovenščine za otroke slovenskih korenin na Danskem, obiskali pa smo tudi slikarsko razstavo umetnice Tamare Burmicky -Taye iz Venezuele, ki so jo odprli v Šentvidu pri Ljubljani.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač