V tokratni oddaji Slovencem po svetu smo se pogovarjali s tremi mladimi Slovenci, ki vsak zase dokazujejo, da je domovina lahko povsod, kjer živi spomin nanjo in kjer se ljudje zavedajo svojih korenin. Eva Panjan živi v Madridu, Rok Ogrin v Stockholmu in Tanja Kocjančič Antolik v Pragi. Kaj povezuje njihove zgodbe, boste izvedeli po 21. uri na Prvem v oddaji Slovencem po svetu.

Mladi Slovenci po vsem svetu imajo spoštljiv odnos do domovine.

V tokratni oddaji Slovencem po svetu smo se pogovarjali s tremi mladimi Slovenci, ki vsak zase dokazujejo, da je domovina lahko povsod, kjer živi spomin nanjo in kjer se ljudje zavedajo svojih korenin. Eva Panjan živi v Madridu, Rok Ogrin v Stockholmu in Tanja Kocjančič Antolik v Pragi. Kaj povezuje njihove zgodbe?

V začetku preteklega tedna je v Madridu potekalo druženje Slovencev v organizaciji Društva Vtis. Na dogodku se je predstavila tudi Eva Pánjan, ki v španski prestolnici živi že nekaj let. Najprej je tja odšla študijsko, zdaj pa dela kot vodja marketinga v mednarodnem tehnološkem oddelku.  Več o tem pa je zaupala  Mojci Delač, ki jo je poklicala v Madrid in Evo Panjan seveda najprej vprašala po vtisih z oktobrskega druženja z rojaki.

Slovensko društvo v Stockholmu vodi Rok Ogrin, prometni inženir, ki si je v resnici vedno želel voziti – avtobus. To mu je tudi uspelo, čeprav zdaj tega ne počne več tako pogosto in predvsem v povsem drugačni vlogi. Pot do tja bila dolga, polna pričakovanj in želja. Je bila ena izmed njih tudi ta, da bi postal predsednik društva Slovencev v Stockholmu?

Tanja Kocjančič Antolik se je s tujino srečala že  med študijem logopedije in surdopedagogike na ljubljanski pedagoški fakulteti, potem pa jo je nadaljnja  študijska pot odpeljala v različne evropske države. Zdaj že nekaj časa biva v češki prestolnici in se na Fonetičnem inštitutu v Pragi raziskovalno ukvarja z govorom. Minuli teden je sodelovala na znanstvenem jezikovnem  simpoziju Obdobja 38 v Ljubljani in tam jo je pred radijski mikrofon povabila Lili Brunec. Tanja Kocjančič Antolik se je v pogovoru najprej ozrla k svojemu prvemu srečanju s tujino.

Še dve kratki novici:

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu na uradni spletni strani objavlja Javna razpisa za razpisni področji A in B v letu 2020. Gre za finančno podporo avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Slovencem po svetu. Namen javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2020 je finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu, namen javnega razpisa za razpisno področje B pa finančna podpora Slovencem po svetu ter spodbujanje dejavnosti in povezovanje z Republiko Slovenijo.

Slovensko-avstralsko akademsko društvo in Slovensko-avstralska gospodarska zbornica skupaj z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (Društvo VTIS) vabi na 3. Konferenco o raziskovalno-poslovnem sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo, ki se bo odvijala 22. novembra 2019 v Sydneyu. Konferenca bo vključevala jutranje mreženje, popoldanska predavanja z lahkim kosilom in večerni sprejem. Za dodatne informacije ali morebitno sodelovanje pri dogodku se lahko obrnete na vodjo konference Mateyo Slobodnik. Podatke najdete na naši spletni strani. (mateya.slobodnik@saaa.si ali pokličite 0404 131 621)

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač