Zadnja letošnja oddaja Slovencem po svetu prinaša zgodbe Mateja Mertika, Nadie Magister in Slovenske zveze na Švedskem, ki ji predseduje Alojz Macuh. Čisto ob koncu oddaje pa še nastop kanadskega pevskega zbora, ki je v Montrealu zapel v slovenščini.

V Montrealu je Jean-Pierre Kobal svoj pevski zbor naučil zapeti slovensko pesem

Zadnja letošnja oddaja Slovencem po svetu prinaša zgodbe Mateja Mertika, Nadie Magister in Slovenske zveze na Švedskem, ki ji predseduje Alojz Macuh. Čisto ob koncu oddaje pa še nastop kanadskega pevskega zbora, ki je v Montrealu zapel v Slovenščini.

Matej Mertik je direktor za raziskave, razvoj in inovacije na Alma Mater Europea – ECM in vodja oddelka za spletne znanosti in tehnologije. Med letoma 2014 in 2017 je deloval na Evropski organizaciji za jedrske raziskave CERN. Vprašal sem ga, ali je trend študija preko spleta postal dovolj močan, da se mu bodo morale prilagajati tudi univerze.

Na obisk v Slovenijo je prišla tudi Nadia Magister, modna oblikovalka, ki je študirala tudi solo petje. Prav zaradi njega je prišla v Slovenijo, saj tukaj živi tudi njen stric, ki je operni pevec. Vprašal sem jo, zakaj si je z vidika njene kariere izbrala ravno Slovenijo.

Na Švedskem po nekaterih podatkih živi okoli pet tisoč Slovencev, ki jih združuje Slovenska zveza, ustanovljena leta 1991. Že več let jo vodi Alojz Macuh, ki se je ob izteku leta v pogovoru z Lili Brunec ozrl na dejavnosti Slovenske zveze pa tudi slovenskih društev na Švedskem.Času primerno boste izvedeli tudi to, kako se na Švedskem pripravljajo na skok v Novo leto.

Ob koncu in za konec oddaje pa še novica iz Montreala v Kanadi. Naš poslušalec Jean-Pierre Kobal, ki ima slovenske korenine po očetu in poje v pevskem zboru z imenom (šor del art nuf) ”Choeur de l’Art Neuf” nam je sporočil, da so 30. novembra in 1. decembra v cerkvi (san pjer apotr) St-Pierre Apôtre na zapeli tri skladbe slovenskega skladatelja Andreja Makorja. Pesem ”Prav Po Prstih” obstaja v dveh različicah, dodaja: v slovenščini in angleščini. Z veseljem sporoča, da so jo bodo zapeli v slovenščini, saj mu je uspelo njegov pevski zbor prepričati v učenje slovenske izgovorjave, kar je prav gotovo vredno velikega občudovanja. Poslal nam je tudi posnetek njihovega nastopa, s katerim zaključujemo zadnjo letošnjo oddajo.

V letu 2020 vam želimo obilje vsega tistega, zaradi česar se boste leta, ki je pred nami, spominjali kot lepega, mirnega in uspešnega. Srečno!

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač