Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Slovenska pravnica iz Nemčije posebno pozornost pri svojem delu namenja mednarodnim organizacijam, človekovim pravicam, reševanju sporov in pravu Evropske unije

V   oddaji se najprej ustavljamo  pri vprašanju ali in kako se bodo v nastalih političnih razmerah nadaljevali projekti, povezani s Slovenci zunaj matične države, naša gostja je tudi slovenska pravnica dr. Mateja Steinbrück Platiše, raziskovalka na Inštitutu za primerjalno javno in mednarodno pravo Max Planck v Heidelbergu v Nemčiji. Delovno posebno pozornost namenja mednarodnim organizacijam, človekovim pravicam, reševanju sporov, pravni teoriji in pravu Evropske unije, v tujini pa deluje že skoraj dve desetletji. Obiskali smo tudi Zimsko šolo slovenskega jezika, ki se je zadnjega januarja končala v Ljubljani in se pogovorili z nekaterimi udeleženci slovenskih korenin. Pogovarjali pa smo se tudi s psihoterapevtko Tino Kastelic, ki poklicno sodeluje predvsem s Slovenci po svetu.

 

 

Prvi