3x instrumentali: 5x slovenske popevke:

Na Malti živi nekaj sto Slovencev

Ob poplavi novic o novem koronavirusu je za nami je 8. marec, ki ga v Srbiji, kakor ste lahko slišali, praznujejo tudi Slovenci. Združenje staršev otrok Martin Krpan, ki v Švici deluje že več let, je pred nedavnim dobilo tudi novo predsednico, s katero je pogovor pripravila Lili Brunec. Ob koncu oddaje pa smo skoraj dobesedno odplesali na Malto, kamor je odšla Judita Kožuh.

8. marec, ki smo ga praznovali v minulem tednu, je v Zrenjaninu za tam živeče Slovence in članice ter člane Slovenskega društva Planika poseben praznik. Učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Milena Spremo, sicer že znanka naše oddaje nam je povedala, kako so ga praznovali letos.

Združenje staršev otrok Martin Krpan, ki v Švici deluje že več let, je pred nedavnim dobilo novo predsednico, Špelo Hafner Kalan, ki  z družino biva v Zurichu. Lili Brunec se je  s Špelo Hafner Kalan pogovarjala o  dejavnosti tega združenja in o tem, kako kot nova predsednica vidi sodelovanje in pomen združenja za slovence v Švici. In kako je Špelo Hafner Kalan zaneslo v Švico in kako je navezala stik s slovenski rojaki?

Mediteransko podnebje, torej morje in sonce, prijazni ljudje in delo, ki ga imaš rad. Vse to ima Judita Kožuh, ki živi na Malti. In vendar – kako to, da se je odločila ravno za ta sredozemski otok?

Še nekaj kratkih novic:

Svetovni slovenski kongres pripravlja že 24. Tabor slovenski otrok po svetu, ki se bo odvijal od 7. do 12. julija 2020 v domu CŠOD Štrk v bližini Ptuja. Več informacij najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Osrednjo prireditev za Slovence doma in po svetu, bo v letu 2020 organiziral Svetovni slovenski kongres pod glavnim pokroviteljstvom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Glavni dogodek bo v soboto, 4. julija 2020, v Ribnici.

Leta 2018 so Slovenci v Argentini imeli priložnost slišati slovensko sopranistko Elviro Hasanagić v eni od vodilnih vlog opere Tri sestre skladatelja Petra Eötvösa. Dve leti zatem, v prvi produkciji sezone 2020, še ena slovenska sopranistka gostuje v Buenos Airesu. Mariborčanka Rebeka Lokar bo nastopila v zahtevni vlogi Abigaille Verdijeve Nabucco.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec