Trije sogovorniki oddaje Slovencem po svetu prihajajo iz z epidemijo zelo obremenjenih območij, a ob spoštovanju preventivnih prepovedi vztrajajo in si skušajo narediti vsakdan v karanteni prijeten. Kako jim to uspeva, boste izvedeli po 21. uri na Prvem z voditeljem oddaje Juretom K. Čoklom.

Slovenci po svetu ostajajo optimistični tudi na najbolj obremenjenih področjih

Po zelo optimističnih napovedih zadnjih dni se zdi, da je epidemija koronavirusa v Sloveniji vendarle počasi začela pojenjati in da bodo morda že po velikonočnih praznikih nekateri izmed izrednih ukrepov prenehali veljati. To sicer ne pomeni, da je nujne previdnosti konec, pomeni pa, da se lahko optimizem vendarle začne vračati. Optimizem je zaznati tudi v pogovorih z gosti, ki smo jih pripravili za vas. Naši trije sogovorniki prihajajo iz z epidemijo zelo obremenjenih območij, a ob spoštovanju preventivnih prepovedi vztrajajo in si skušajo narediti vsakdan v karanteni prijeten.

Svit Peterlin je v skupini Slovenci v Franciji objavil zapis, v katerem je ponujal varstvo otrok vsem tistim Slovenkam in Slovencem v deželi vina in sira, ki bi ga v času epidemije potrebovali. Vprašal sem ga, kako je prišel v Francijo in kako je koronavirus spremenil njegovo življenje.

V Španiji, ki je trenutno najbolj obremenjena, pa živi Eva Kotnik. Povedala mi je, da sicer razmere prodirajo v vse pore življenja, vendar jim sama ne pusti, da bi ji vzele optimizem in načrte za prihodnost.

Matej Rančigaj je Slovenec po svetu postal pred skoraj desetletjem. Takrat se je odločil, da uresniči svoje sanje in se odpravi z motorjem po Afriki. A to nikakor ni bila edina celina, ki jo je v tem času obiskal, raziskoval in kjer je spletel prijateljstva. Njegova »baza« na tem kontinentu je v Cape Townu v Južnoafriški republiki, kamor ga je poklicala Mojca Delač. Glede na to, da imamo le malo priložnosti, da izvemo, kakšno je aktualno stanje v tej deželi in mestu, sta se seveda posvetila aktualni temi novega koronavirusa in z njim povezanimi trenutnimi razmerami in ukrepi.

Še nekaj kratkih novic:

Člani društva VTIS si med seboj že pomagajo preko kanala #covid-19 na Slacku z uporabnimi informacijami glede potovanj in z deljenjem izkušenj. Zdaj želijo po svojih močeh pomagati tudi domovini z znanjem in izkušnjami iz zdravstvenih strok in s pomočjo pri zagotavljanju in dobavi zdravstvene opreme. Če lahko pomagate, vas prosijo, da pišete na naslov urad.slovenci@gov.si in izpolnite tabelo na aplikaciji Google Drive-u. Vsaka informacija je v tem trenutku neprecenljivo pomembna, sporočajo.

Svetovni slovenski kongres pripravlja že 24. Tabor slovenski otrok po svetu, ki se bo odvijal od 7. do 12. julija 2020 v domu CŠOD Štrk v bližini Ptuja. Več informacij najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Osrednjo prireditev za Slovence doma in po svetu, bo v letu 2020 organiziral Svetovni slovenski kongres pod glavnim pokroviteljstvom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Glavni dogodek bo v soboto, 4. julija 2020, v Ribnici.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Mojca Delač