Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Slovenci se z epidemijo srečujejo po vsem svetu

Trije sogovorniki in tri zgodbe, ki jih povezuje čas epidemije. Vsaka izmed njih nosi sporočilo, da še tako temne čase lahko preživimo z optimizmom in odgovornostjo do sebe in drugih. Ne glede na vse omejitve in prepovedi je življenje vseeno lahko lepo. V tokratni oddaji Slovencem po svetu ste najprej slišali, kakšno je stanje v Španiji in kako vpliva tudi na Slovence, ki živijo tam. Drugače je na Islandiji, od koder prihaja naša druga sogovornica. Ob koncu oddaje pa še o tem, kako do slovenskih knjig preko spleta lahko pridejo Slovenci po svetu.

Na Islandiji že trideset let živi Ana Korbar, ki jo je Mojca Delač poklicala v njeno ljubo domače mesto Akureyri.  Tudi na Islandiji so »čudni časi«, se je strinjala gospa Korbar, ki je Mojci povedala tudi to, da so tam prav včeraj vstopili v nov letni čas.

V teh neobičajnih časih, ko ljudje po vsem svetu večinoma ostajajo  doma, marsikdo čas preživlja ob prebiranju knjig. V Narodni in univerzitetni knjižnici  je prav v teh kriznih dneh stekel projekt z naslovom Širjenje  slovenske besede med Slovenci po svetu z izposojo knjig v elektronski obliki. Več o tem projektu je v pogovoru z Lili Brunec povedala Helena Janežič iz službe za prireditve in odnose z javnostjo v NUK-u.

Še nekaj kratkih novic:

Združenje Slovenska izseljenska matica objavlja likovni natečaj za mlade z naslovom Toplina v objemu doma pod mentorstvom Lee Kralj. Natečaj poteka do 15. junija. Več informacij najdete na spletni strani Slovenskem izseljenske matice.

V skladu s trenutnim globalnim stanjem pandemije koronavirusa so se člani Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava odločili za digitalizacijo razstave »Znameniti Slovenci v Beogradu«, ki jo javnosti prvič ponujajo v njenem novem virtualnem prostoru.

 

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač