Tokratno oddajo Slovencem po svetu smo začeli v Argentini, kjer je Rok Fink povzel dogajanje zadnjih dni v Buenos Airesu. Pogovarjali smo se s Kristi Hodak, predsednico Društva V tujini izobraženih Slovencev in Timom Gilboto, ki se je po maturi odločil za študij farmacije v Veliki Britaniji.

Slovenke in Slovenci po svetu poročajo o življenju med epidemijo

Na starem kontinentu se v večini držav življenje vrača v stanje, podobno tistemu pred epidemijo. Tudi v Sloveniji, kjer z zanimanjem spremljamo dogajanje tako v naši soseski kot drugod po svetu, kjer živijo Slovenke in Slovenci. Tokratno oddajo Slovencem po svetu smo začeli v Argentini, kjer je Rok Fink povzel dogajanje zadnjih dni v Buenos Airesu. Pogovarjali smo se s Kristi Hodak, predsednico Društva V tujini izobraženih Slovencev in Timom Gilboto, ki se je po maturi odločil za študij farmacije v Veliki Britaniji.

Buenos Aires je mesto z 12 milijoni prebivalcev, kar pomeni, da je spoštovanje karantene vse prej kot enostavno. In vendar nekako uspeva, pravi Rok Fink.

V teh tednih se je življenje v marsikaterem pogledu preneslo v virtualni svet, seveda tudi med Slovenci po svetu. Tako je Mojci Delač povedala predsednica Društva V tujini izobraženih Slovencev,  Kristi Hodak. Na Webinarju »Ideje iz sveta: Covid-19″«, o katerem lahko izveste več in se nanj prijavite na Facebook strani ali na spletu, bo sodeloval tudi dr. Domen Zafred z Univerze Sheffield, ki je o raziskovanju spregovoril tudi za našo oddajo. Spoznali ga bomo prihodnji petek.

Ljubljančan Tim Glibota se je pred dobrimi štirimi leti po mednarodni maturi na Bežigrajski gimnaziji odločil za študij farmacije v Londonu. O izkušnji življenja in  študija v britanski prestolnici je pripovedoval v pogovoru z Lili Brunec. Nista pa se mogla izogniti vprašanju o razmerah, v katerih se je znašel ob izbruhu pandemije.

Še nekaj kratkih novic:

Združenje Slovenska izseljenska matica objavlja likovni natečaj za mlade z naslovom Toplina v objemu doma pod mentorstvom Lee Kralj. Natečaj poteka do 15. junija. Več informacij najdete na spletni strani Slovenskem izseljenske matice.

Samo še do nedelje se lahko otroci in mladi z vsega sveta prijavijo na 24. tabor slovenskih otrok po svetu, ki bo letos potekal v okolici Ptuja. Več informacij najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Slovenska izseljenska matica vsako leto organizira likovno kolonijo za umetnice in umetnike slovenskega rodu, ki živijo in ustvarjajo izven Slovenije. Zaradi epidemije s korona virusom se letos ne bodo srečali, vendar si vseeno želijo, da bi umetniki ustvarjali na daljavo na isto temo. Zato vabijo vse, da se odzovejo na njihov natečaj, ki ga objavljajo na njihovi spletni strani in skupaj ustvarijo, kot so zapisali, morda največjo spletno razstavo slovenskih umetnikov z vseh celin sveta.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač