Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Dr. Pina Sadar v Londonu deluje na področju zakonodaje za enakopravnost, v zadnjem času pa je delovno povezana tudi z novo realnostjo pandemije.

V oddaji smo se ustavili v Veliki Britaniji, kjer že desetletje živi antropologinja dr. Pina Sadar in se z njo pogovarjali o doživljanju Londona, njenem delu v britanskem vladnem kabinetu in realnosti, ki jo je prinesla pandemija novega korona virusa. Naš sogovornik je tudi potomec slovenskega rudarja iz Belgijskega Maachmechelena Karli Cverle, zborovodja pevskega zbora slovenskega kulturnega društva Slomšek, ki že skoraj 60 let deluje v Flandriji. Prek radijskih valov pa smo obiskali tudi rojake v Argentini in se s pravnico in tolmačko za slovenski jezik ter aktivistko v tamkajšnji slovenski skupnosti Mariano Poznič, pogovarjali o dejavnosti Slovencev v Buenos Airesu v razmerah pandemije in življenju v argentinski prestolnici.

 

Prvi