Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Prejemnik Trubarjevega priznanja profesor Biggins je zelo aktiven tudi v slovenski skupnosti v Seattlu in sodelovanje z njo si želi v tem letu še okrepiti

V oddaji gostimo profesorja dr. Michaela Bigginsa iz Združenih držav Amerike, prejemnika Trubarjevega priznanja za leto 2020. Profesor Biggins je velik ljubitelj slovenščine, ki jo poučuje na Univerzi Washington v Seattlu, kjer vodi tudi knjižnični oddelek za slavistiko in vzhodnoevropske književnosti. Je tudi zelo uspešen prevajalec slovenskih literarnih del, in izredno aktiven v tamkajšnji slovenski skupnosti. V oddaji  lahko prisluhnete tudi zgodbi Alojza Macuha s Švedske. Pred skoraj štirimi desetletji je novi dom in delo našel na severu Evrope, hitro se je vključil tudi v slovensko skupnost v tej nordijski državi, že več let je predsednik Slovenske zveze na Švedskem in slovenskega društva Simon Gregorčič, ki deluje že pol stoletja. Podali pa smo se tudi na Predarlsko in se s predsednikom slovenskega Planinskega društva Srečkom Kovačičem pogovarjali o dogajanju pri slovenskih rojakih  v tem delu Avstrije ter okrnjeni aktivnosti društva zaradi pandemije.

 

Prvi