Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Andrej Jerman na severu kot trener uživa v delu z mladimi. Ustavili smo se tudi pri učiteljih slovenščine na južni polobli in študiju slovenščine v Beogradu

V oddaji  pozornost  namenjamo spletnemu strokovnemu seminarju za učitelje slovenščine v slovenskih skupnostih na južni polobli in se pogovarjmo z dvema udeleženkama - Dolores Varlec Sirman iz Avstralije in Aleksandro Verbošt z Nove Zelandije.  Prostor  namenjamo  tudi študiju slovenskega jezika na beograjski univerzi, naša gostja pa je profesorica na Filološki fakulteti v Beogradu dr. Maja Đukanović. Oddaja  pa je tudi nekoliko športno obarvana, gostimo namreč nekdanjega vrhunskega športnika, alpskega smučarja Andreja Jermana, ki je pred sedmimi leti delo in novi dom našel na Norveškem.

Prvi