Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Podjetniki slovenskih korenin na ameriškem srednjem zahodu za tesnejše sodelovanje, da bi izkoristili poslovne priložnosti

Tokratna oddaja Slovencem po svetu je nekoliko pustno obarvana. Ker je ta čas v letu, ko po izročilu kurenti z velikim truščem odganjajo zimo ter kličejo pomlad, smo se pozanimali, kako kurentovanje zaznamujejo v Clevelandu v Združenih državah Amerike, kjer kurentovanje po vzoru ptujskega tradicionalno pripravijo vsako leto. Generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak poleg tega pojasnjuje, na katerih področjih so dejavni podjetniki slovenskih korenin v Clevelandu in zakaj si prizadeva za njihovo tesnejše povezovanje. Med slovenskimi zdomci na stari celini je ta konec tedna poseben za društvo Kredarica iz Novega Sada, pa tudi za več kot 50 slovenskih otrok in mladostnikov iz Nemčije, ki v Bohinju začenjajo zimsko šolo v naravi.

Prvi