Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Vodja slovenske katoliške misije na Švedskem Zvone Podvinski o svojem skoraj trideset letnem delovanju med Slovenci na severu Evrope

V oddaji se najprej podajamo na sever Evrope in se z vodjo slovenske katoliške misije na Švedskem Zvonetom Podvinskim pogovarjamo o velikonočnem praznovanju in delovanju med Slovenci v tej nordijski državi. Pozornost namenjamo tudi velikonočnemu druženju Slovencev na Irskem, ki jih povezuje društvo Detelca. Obiskali smo tudi slovensko argentinski večer, ki so ga ta teden pri nas pripravili slovenski rojaki iz Buenos Airesa in na njem predstavili svojo dejavnost ter Zbornik ob 30 - letnici samostojne Slovenije, ki so ga izdali v Argentini. Na kratko pa predstavljamo tudi nekatere poletne prireditve, ki jih za Slovence po svetu pripravljajo organizacije v Sloveniji.

Prvi