Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Martina Čufar Potard, nekdanja svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju, že nekaj let živi v francoskem turističnem središču

Potem ko je prva slovenska športna plezalka, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju, končala športno pot, je - tudi zaradi ljubezni - nov dom našla v mondenem Chamonixu. Martina Čufar Potard, ki zase pravi, da jo v življenju pogosto vodijo naključja, se zdaj med drugim ukvarja z jogo in masažami. Doktor Primož Strojnik, ki živi v Los Angelesu in se je do upokojitve ukvarjal z miniaturnimi elektronskimi napravami, razloži, da se je še v času nekdanje Jugoslavije preselil v Združene države, ker je ugotovil, da moto narediti Ameriko v Sloveniji, ne deluje. Iz Clevelanda v Ohiu pa utrinki s priljubljenega festivala, ki mu pravijo tudi Woodstock polke.

Živa Trček