Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Primorec je v Bernu aktiven tudi v okviru društva VTIS in pomaga pri organizaciji srečanj Slovencev, ki se izobražujejo in bivajo v Švici

V prvi majski oddaji se posvečamo dogajanju pri slovenskih rojakih v Švici, Belgiji in v daljni Avstraliji. Z doktorskim študentom farmacije iz Berna Gregorjem Bordonom, ki je tudi predstavnik lokalnega odbora društva V tujini  izobraženih Slovencev - VTIS v Švici, smo se pogovarjali o prireditvi z naslovom Predstavi svojo znanost, ki jo društvo pripravlja v Bernu pa tudi o življenju in izobraževanju v tej državi. O življenju in delu v Belgiji in povezavah z Luksemburgom pa je beseda tekla s Slovencem iz Bruslja Emilom Kosom. Obiskali smo tudi peto celino in aktivni član slovenskega društva Triglav iz Sydneyja Walter Šuber nas je seznanil  z dogajanjem na nedavnem tradicionalnem Srečanju 2. generacije avstralskih Slovencev v Novem Južnem Wellsu, ki so ga ponovno organizirali po dve letnem premoru.

Prvi