Ronald Michael Šega, Jerry Linenger, Randolph Bresnik in Sunita Lyn Williams so imena tistih astronavtov, ki – bi lahko rekli – so v vesolju zastopali Slovenijo. Naše države namreč ni na seznamu okoli 40 držav, ki so že poslale svoje državljane na katero od mednarodnih vesoljskih postaj ali kroženje v kapsuli okoli našega planeta. Omenjeni štirje imajo slovenske korenine, v vesolje so s seboj nesli slovensko zastavo, med misijo našo državo fotografirali iz vesolja, kot božično darilo za Williamsovo je na mednarodno vesoljsko postajo poletela tudi kranjska klobasa. V današnji oddaji Slovenija v vesolju vam bomo predstavili njihovo pot v vesolje, naloge in težave, s katerimi so se soočili tam, opisali nam bodo, kako se telo odziva na breztežnost, in kako je spet priti na Zemljo. Slišali boste tudi zgodbo o že omenjeni vesoljski kranjski klobasi.

V vesolju so do zdaj bili štirje ameriški astronavti slovenskih korenin - Ronald Michael Šega, Jerry Linenger, Sunita Lyn Williams in Randolph oz. Randy Bresnik

Do zdaj so v vesolje poleteli astronavti in kozmonavti iz okoli 40 držav. Slovenije med njimi ni, so pa med tistimi, ki so že bivali na kateri od vesoljskih postaj ali v kapsuli krožili okoli Zemlje, štirje ameriški astronavti s slovenskimi koreninami: Jerry Linenger, Ronald Michael Šega, Randolph oz. Randy Bresnik in Sunita Lyn Williams. Prvi je v vesolje šel Ronald Šega. Prvič se je to zgodilo leta 1994, drugič leta 1996. Takrat je iz vesolja tudi fotografiral Slovenijo:

“Na drugi misiji sem bil v vesolju 8 dni, vse dni je bilo oblačno. V prvem poskusu se nismo uspeli vrniti nazaj na Zemljo, zato smo v vesolju ostali dan dlje. V tem dodatnem zadnjem dnevu so se oblaki razprli in takrat sem lahko fotografiral Slovenijo.”

Za fotografije iz vesolja sta poskrbela tudi Randy Bresnik in Jerry Linenger. Ta je prvi med “slovenskimi astronavti”, ki je bival na vesoljski postaji. Leta 1997 so ga poslali na Mir, ki je bil v zelo slabem stanju. “Bivanje tam je bilo zelo težavno,” v svoji knjigi V vesolju: 5 nevarnih mesecev na vesoljski postaji Mir piše Linenger. Eden najhujših trenutkov je bil, ko je na postaji izbruhnil požar. Vidljivost je bila minimalna, astronavti oz. kozmonavti so si morali nadeti kisikove maske, pri čemer vse niso delovale in kaj hitro bi lahko zaradi tega izgubili zavest. Linenger se je potem, ko so pogasili požar, s temi besedami javil Nasinemu zemeljskemu centru:

“Nisem pričakoval, da se bo dim razširil tako hitro. Desetkrat hitreje kot sem pričakoval. Dim je bil zelo gost, od tam, kjer sem sedel, sem lahko videl prste svoje roke, sence osebe pred seboj. Poskušal sem preveriti, kako mu gre, a zaradi dima tega nisem mogel ugotoviti. Tam, kjer je stal, ni mogel videti rok pred svojim obrazom.”

Veliko bolj prijetno je bilo bivanje v vesolju Sunite Williams. Do zdaj je bila na mednarodni vesoljski postaji dvakrat – prvič od decembra 2006 do aprila 2007 in drugič od julija do novembra 2012. Zaradi njene mame Bonnie Pandya, pa je v vesolje poletela tudi kranjska klobasa. Tako je zgodbo povzel Bill Ažman, lastnik mesnice v mestu Euclid blizu Clevelanda, kjer se je astronavtka slovensko-indijskih korenin rodila in kamor se je njena mama obrnila za prav posebno božično darilo za hčer:

“Nekega dne mi je poslala pismo. V njem je pojasnila, da je njena hčerka astronavtka, njeno ime je Sunita. Napisala je, da jim je Nasa dovolila, da svojci astronavtom na raketi na mednarodno vesoljsko postajo pošljejo božična darila. Suniti bi radi poslali vaše klobase. Zato smo ji poslali nekaj paketov klobas in končale so v vesolju. Astronavtom so bile zelo všeč, vse so pojedli. Tudi Rusom, ki so bili takrat na postaji, so bile všeč.”

Da je kranjska klobasa lahko odletela v vesolje, pa je moral Bill Ažman najprej zadovoljivo odgovoriti na vprašanja Nasinega uradnika, nam je še povedal lastnik mesnice.

Andreja Gradišar