V tokratni oddaji Slovenija v vesolju vam bomo predstavili Dewesoft, ki izvaja izjemno zahtevne meritve pri izstrelitvah raket in je tudi prejemnik ene izmed Nasinih nagrad. Potem Duol, pri katerem se trenutno najaktivneje ukvarjajo s konstruiranjem bivališč na Marsu, sodelovali pa so tudi pri postavljanju lahko premakljivih zemeljskih postaj za zajem podatkov s satelitov. Balmar je podjetje, ki se ukvarja s 3D tiskanjem. Kako to izvesti v vesolju, je izziv, ki jih najbolj zaposluje. In še podjetje Geocodis, ki zagotavlja spletne kartografske storitve za uporabo satelitskih posnetkov pri zaznavanju in analizi vodnih površin ter poplavljenih območij. Podrobneje o vseh v oddaji, ki sta jo pripravili Urška Henigman in Andreja Gradišar.

Dewesoft v vesoljski industriji izvaja zahtevne meritve pri izstrelitvah raket, v Duolu konstruirajo naselje na Marsu, Balmar načrtuje 3D-tiskanje v vesolju, Geocodis obdeluje podatke s satelitov

Trboveljsko podjetje Dewesoft je v vesoljski industriji sinonim za telemetrijo. Z ameriško vesoljsko agencijo Nasa sodeluje že od leta 2005, leta 2009 je za merilnik DEWE-43a prejelo Nasino nagrado za izdelek leta. Njegov proizvod je sicer strojna in programska merilna oprema, ki se uporablja za izvajanje kompleksnih, natančnih meritev na več sto senzorjih hkrati ter za obdelavo izmerjenega, nam je opisal tehnični direktor dr. Jure Knez:

“Vesoljsko plovilo zajame podatke, jih zapakira in pošlje na Zemljo, naša naloga pa je, da jih odpakiramo, dekodiramo, prikažemo na ekranih operaterjev, ki na njihovi podlagi naredijo analize poletov. Drug velik segment je testiranje samih deformacij, vibracij, temperatur pri poletih na izstreliščni ploščadi. Sodelujemo pri testiranju raket. Čedalje več testov je opremljenih z našimi merilnimi instrumenti. Kar je res novo, pa je, da so ti tudi uporabljeni za krmiljenje teh testov.”

Podatke iz vesolja na precej drugačen način obdeluje Geocodis, ki zagotavlja spletne kartografske storitve za uporabo satelitskih posnetkov pri zaznavanju in analizi vodnih površin ter poplavljenih območij. Uporabljajo podatke s sistema satelitov Sentinel, nam je povedal direktor podjetja Matjaž Ivačič: “Povezali smo se z ZRC SAZU in pripravili projekt za detekcijo vodnih površin. Za javno ali profesionalno uporabo so dostopni na spletnem portalu Voda kje si.”

Balmar je podjetje, ki se ukvarja s 3D-tiskanjem. Leta 2008 so začeli razvoj na področju letalske industrije, postopno so prišli na področje vesoljskih tehnologij. Kot pravi direktor Matej Balažic, je zaradi velikih stroškov transporta predmetov, rezervnih delov z Zemlje v vesolje ta hip v ospredju ideja, da bi  uporabljali vire iz vesolja in da bi tam tiskali dele za vesoljska plovila, postaje itd. V podjetju se tako ukvarjajo s prenosom tehnik tiskanja z Zemlje v brezgravitacijo:

“Kovine bi kopali v vesolju in nato iz njih natisnili nove dele. Težava pri tem pa je gravitacija, ki je ni. To, kako bi v takem okolju lahko učinkovito tiskali, ker zna vse leteti naokoli in ne boste nič naredili.”

Še eno podjetje, ki bo svoj proizvod poslalo v vesolje oziroma ga tam poskušalo zgraditi iz razpoložljivih virov, je Duol. Njegov čas najdejavneje zaposluje konstruiranje bivališč na Marsu.

“Naša naloga je narediti ogrodje, hišo, ki bo stala na Marsu, in to s čim manj kilogrami materiala in na čim bolj preprost način z materiali, ki jih lahko izkopljemo ali pridobimo na Marsu. Bivališče bo imelo dve steni, med njiju bomo kot toplotno izolacijo in za zaščito pred sevanjem vbrizgali led,” je opisal direktor podjetja Dušan Olaj.

Duol je sicer sodeloval tudi pri postavljanju lahko premakljivih zemeljskih postaj za zajem podatkov s satelitov. Direktor podjetja pravi še, da je za sodelovanje v vesoljski industriji potrebno, da se slovenska podjetja povežejo. Pa ne le podjetja, zaradi izjemno dragega raziskovanja vesolja je povezovanje potrebno tudi med državami: “Raziskovanje vesolje je predrago za soliranje, potrebno je sodelovanje.”

Andreja Gradišar, Urška Henigman