Cosylab je vodilno podjetje na področju kontrolnih sistemov ne le v vesoljski industriji, ampak tudi na primer v jedrski industriji, aktivni so tudi na področju protonske terapije raka. Sinergise se ukvarja s prostorskimi informacijskimi sistemi, pred tremi leti pa so se dejavno vključili na področje obdelave satelitskih podatkov. Skylabs in Center odličnosti Vesolje pa sta podjetji, ki sta soustvarili prva slovenska satelita. Ta naj bi po prvotnih načrtih v vesolje šla 9. septembra, a izstrelitev je bila prestavljena, načeloma naj bi do nje prišlo v pozni jeseni. O obeh satelitih podrobneje v prihodnjih tednih, danes pa o nekaterih drugih projektih SkyLabsa in Centra odličnosti Vesolje. Oddajo sta pripravili Andreja Gradišar in Urška Henigman.

Predstavljamo delo podjetij Cosylab, Sinergise, Skylabs in Centra odličnosti Vesolje

Fotografija črne luknje bi lahko bila eden tistih dosežkov, ki ga bomo čez desetletja, ko se bomo ozirali nazaj v leto 2019, omenjali kot prelomnega v povezavi s to letnico. V začetku aprila je to izjemno natančno fotografijo posnel mednarodni konzorcij po imenu Event Horizon Telescope. Združil je moči opazovalnic vse od Antarktike do Havajev in na ta način ustvaril navidezni teleskop v velikosti Zemlje. Vsak teleskop je k precej večji sliki prispeval en majhen košček, pri čemer je svoje dodalo tudi slovensko podjetje Cosylab.

»Črna luknja je v galaksiji, ki je zelo oddaljena od naše. Več teleskopov po celi Zemlji je pridobilo razlike slike, poglede nanjo, ki so jih s posebnimi postopki združili v enotno sliko. Eden pomembnejših teleskopov pri tem je bil teleskop v observatoriju ALMA v Čilu. Projekt, s katerim se je naredilo kontrolni sistem za ta teleskop, pa je prvo naročilo Cosylaba,« nam je opisal Miha Vitorovič.

Kot je omenil sogovornik, je Cosylab v vesoljski industriji prisoten s svojimi kontrolnimi sistemi: »Imamo naprave, ki so velike ali iz več kosov in so prezapletene, da bi jih lahko upravljali z enim računalnikom. Običajno imamo sklop računalnikov, ki vsak upravlja nekaj naprav ali dele več naprav. Da lahko to uporabljamo, morajo vsi računalniki delovati usklajeno. Za to, da je to sploh mogoče, pa so razviti posebni programi in to so kontrolni sistemi.«

V okviru podjetja Cosylab je dolgo delovalo tudi podjetje Sinergise, ki je zdaj samostojno in se ukvarja s prostorskimi informacijskimi sistemi, pred tremi leti pa so se dejavno vključili tudi na področje obdelave satelitskih podatkov. Direktor podjetja Sinergise Grega Milčinski:

»Ko smo se vključili, so podatki bili, pa skoraj nihče jih ni mogel uporabljati, ker je bilo tega tako veliko in tako komplicirano, da je bilo preprosto nedostopno tistim, ki niso res eksperti na tem področju. In potem se je nam zdelo, da bi se dalo to spremeniti in smo razvili aplikaciji, ki te podatke naredita dostopne čisto vsakemu na tem svetu, ki ima dostop do interneta. Se mi zdi, da smo v našem podjetju bistveno pripomogli k temu preskoku, da so podatki bili nekje in bili uporabljani samo za razvojne aktivnosti do tega, da jih dejansko po celem svetu ljudje uporabljajo za spremljanje kmetijstva, spremljanje požarov in raznih drugih aplikacij.«

V Sloveniji delajo z Ministrstvom za kmetijstvo, za Geodetsko upravo, njihove stranke so tudi velika podjetja, ki se ukvarjajo ali s preciznim kmetijstvom ali strojnim učenjem. Grega Milčinski pravi, da bo hitro razvijajoče področje strojnega učenja pohitrilo procese spremljanja dogajanja na planetu. Podjetje Sinergize se vidi v sredini tega dogajanja, saj razvija odprtokodna orodja za strojno učenje.

V tokratni oddaji smo sicer govorili tudi o podjetju SkyLabs in Centru odličnosti Vesolje, ki sta soustvarila satelita NEMO-HD in Trisat – prva slovenska satelita, ki čakata na izstrelitev v vesolje.

Andreja Gradišar