V zadnji oddaji Slovenija v vesolju vam bomo predstavili drugi slovenski satelit, ki čaka na svojo pot v vesolje po imenu NEMO-HD. Razvili so ga v Centru odličnosti Vesolje s pomočjo kanadskih inženirjev. Gre za okoli 65 kilogramov težek mikro satelit, s katerim bo mogoče celovito in avtonomno opazovati površje naše države od stanja vegetacije, voda, poljščin, posledic podnebnih sprememb.

NEMO-HD je okvirno 65 kg težak mikrosatelit, s katerim bo mogoče nadzirati tudi stanje na slovenskih poljih

Misija NEMO-HD se je začela leta 2012. Cilj Centra odličnosti Vesolje, ki je avtor satelita, je bil izgraditi celoten sistem za opazovanje Zemlje, ne le oblikovanje satelita. Del tega sta zemeljski postaji, ki stojita v Pomjanu pri Kopru ter Ljubljani, ki že delujeta. Satelit, ki spada med mikrosatelite, je težak približno 65 kilogramov in nima tako zelo tipične oblike za satelit, saj nima gibljivih delov. Ta hip je v Kanadi, kjer čaka na svojo pot v vesolje. Opisal nam ga je direktor Centra odličnosti Vesolje dr. Tomaž Rodič:

“NEMO-HD ponuja vse klasične možnosti za opazovanje Zemlje, to je opazovanje vegetacije, voda, urbanih naselij, porečij, kmetijstva, gozdarstva. Hkrati ima specifično nalogo – interaktivno opazovanje Zemlje z videom visoke ločljivosti. To pomeni, da lahko satelit, ko preleti zemeljsko postajo, v realnem času pošilja podatke na Zemljo. Lahko torej opazujemo točno to, kar vidi satelit. Vodimo ga lahko interaktivno kot z igralno palico in iščemo tista območja na Zemlji, ki nas zanimajo.”

Misija NEMO-HD se je začela leta 2012. Satelit je nastal ob pomoči kanadskih znanstvenikov, satelitske komponente so nakupljene po vsem svetu. Vesoljski projekt so običajno dalj časa trajajoči. V Centru odličnosti Vesolje so hitro ugotovili, da se bodo morali pri snovanju satelita velikokrat spopadati tudi z neinženirskimi izzivi, pravi dr. Hubert Fröhlich:

“Gre za sklop tehnologij. Vsako od teh smo že prej poznali. To torej ni bil tak izziv, da bi se morali ne vem koliko novega naučiti. Večji izziv je bil to, da smo morali na primer pri zemeljski postaji poleg inženirskih težav reševati tudi pravne in gradbene probleme.”

Izstrelitev prvih slovenskih satelitov (poleg NEMA-HD še satelit Trisat) naj bi se po prvotnih načrtih zgodila 9. septembra. Zaradi neuspešne prejšnje izstrelitve rakete Vega letos julija je prestavljena na neznani datum v prihodnosti. Največkrat se omenja konec letošnjega ali začetek prihodnjega leta. Ko bo NEMO-HD v vesolju, bo krožil v orbiti na višini 500 kilometrov. Deloval naj bi vsaj eno leto. “Če bo prve mesece delal tako kot mora, pa bi se ta življenjska doba lahko precej podaljšala,” so še dejali v Centru odličnosti Vesolje.

Andreja Gradišar