Slovena voices / Slovena glasovi je skupina štirih žena, ki poustvarjajo staro slovansko pevsko prakso, tehniko odprtega grlenega petja. Tovrstni način petja je izjemen, rudimentaren, nekoč značilen za ves ženski slovanski svet, danes je skorajda izumrl. Na našem prostoru ga najdemo le še v Halozah, med tem ko je v Bolgariji ta tradicija zelo cenjena in navzoča v procesih glasbenega izobraževanja. Skupino Slovena glasovi je ustanovila Slovenka, mlada umetnica, glasbenica Zvezdana Novaković. Zvezdana izhaja iz Ptuja. Svoj glas si je brusila pri zboru Carmina Slovenica in dirigentki Karmini Šilec, nato je študirala jazz v Gradcu, zatem pa jo je radovednost v iskanju slovanskih glasbenih korenin odgnala v Bolgarijo, kjer se je izobraževala in opravila magisterij v tehniki grlenega petja. Ob njej pojejo še tri ženske iz različnih regij Bolgarije: Darina Zlatkova, Ivelina Dimova in Tanja Prvanova. Gre za zlitje avtentičnega zvoka grlenega petja, ki prihaja globoko iz žena, z melodičnim ornamentiranjem, kjer se srečujejo starodavne slovanske kulture v sodobnih kompozicijskih aranžamjih. Pevke zagotavljajo, da je poslušanje zvoka skupine Slovena glasovi več kot glasba, je doživetje slovanske arhaike v sodobni zvočnosti brez primere.

Slovena voices / Slovena glasovi je skupina štirih žena, ki poustvarjajo staro slovansko pevsko prakso, tehniko odprtega grlenega petja. Tovrstni način petja je izjemen, rudimentaren, nekoč značilen za ves ženski slovanski svet, danes je skorajda izumrl. Na našem prostoru ga najdemo le še v Halozah, med tem ko je v Bolgariji ta tradicija zelo cenjena in navzoča v procesih glasbenega izobraževanja.

Skupino Slovena glasovi je ustanovila Slovenka, mlada umetnica, glasbenica Zvezdana Novaković. Zvezdana izhaja iz Ptuja. Svoj glas si je brusila pri zboru Carmina Slovenica in dirigentki Karmini Šilec, nato je študirala jazz v Gradcu, zatem pa jo je radovednost v iskanju slovanskih glasbenih korenin odgnala v Bolgarijo, kjer se je izobraževala in opravila magisterij v tehniki grlenega petja. Ob njej pojejo še tri ženske iz različnih regij Bolgarije: Darina Zlatkova, Ivelina Dimova in Tanja Prvanova.

Gre za zlitje avtentičnega zvoka grlenega petja, ki prihaja globoko iz žena, z melodičnim ornamentiranjem, kjer se srečujejo starodavne slovanske kulture v sodobnih kompozicijskih aranžamjih.

Pevke zagotavljajo, da je poslušanje zvoka skupine Slovena glasovi več kot glasba, je doživetje slovanske arhaike v sodobni zvočnosti brez primere.

Simona Moličnik