Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Neposredni prenos oddaje iz studia 26 s pevci in godci KD Jerbas iz Tržiča

Leto 2021 je, vsaj kar zadeva razvijanje odnosa do kulturne dediščine, zaznamovala akcija Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija. Kulinarični dediščini Slovencev je posvečen tudi tokratni program pesmi in viž, ki ga bodo oblikovali pevke, pevci in godci Kulturnega društva Jerbas iz Tržiča. S spremno besedo bosta večer obogatila dr. Bojan Knific, etnolog in kustos Tržiškega muzeja, ter dr. Metka Knific Zaletelj, umetniška vodja KD Jerbas. 

"Tržičani so imeli radi telečjo pečenko, rekli so ji prata. To je bila pečenka s tonko. Tonko so radi imeli. Za Schalgruberjeve punce, ugledne so bile, so govorili, da so jo imele rade, a je niso smele jesti pri mizi. Zato so se izmuznile h kuharici v kuhinjo in tam tonkale."

Neposredni prenos v torek, 23. 11., ob 20.00 na Prvem programu Radia Slovenija.

Prvi