Bili smo na 74. letni produkciji najpomembnejšega folklornega ansambla v državi, Akademske folklorne skupine Franceta Marolta, z naslovom France Marolt – Poklon, ki je bila predstavljena na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma v nedeljo, 15. maja 2022. Več kot 50 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v plesni predstavi, ki je bila tokrat posvečena ustanovitelju Francetu Maroltu.

Ta bi 21. junija praznoval 131. rojstni dan. Bil je osebnost prihodnosti, človek, katerega življenje, delo in ustvarjanje sta nesrečno presekali dve svetovni vojni in ustavili dogajanje. Delo Franceta Marolta je bilo ves čas v ritmu glasbe. Vodil je Primorski, pozneje Slovenski kvartet, bil je pomožni dirigent pevskega zbora Glasbene matice, leta 1926 – torej komaj 7 let po ustanovitvi Univerze v Ljubljani – je ustanovil in nato vodil študentski pevski zbor te univerze, danes je to Akademski pevski zbor Toneta Tomšiča. Poleg tega se je zelo zanimal za slovensko glasbeno izročilo; to je spodbudilo ustanovitev Folklornega inštituta. Leta 1948 je s samo tremi pari ustanovil tudi folklorno skupino, ki je plod trikotnika France Marolt – Marija Šuštar – Tončka Marolt. Po njegovi smrti aprila 1951 si je skupina nadela njegovo ime.
Plesna predstava 'Poklon' je v 10 točkah prikazala začetek, razvoj in koreografske novosti Luke Kropivnika, dr. Tomaža Simetingerja in Mirka Ramovša. Predstavo povezujejo kratki izseki iz pogovorov z nekdanjimi člani skupine in raziskovalci dela in življenja Franceta Marolta. Pogovor z umetniškim vodjem Luko Kropivnikom, ki bo opisal dogajanje na odru, vodi Nika Rožanc.

74. letna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt

Bili smo na 74. letni produkciji najvidnejšega folklornega ansambla v državi, Akademske folklorne skupine France Marolt, z naslovom France Marolt – Poklon, ki je potekala na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma v nedeljo, 15. maja 2022. Več kot 50 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v plesni predstavi, ki se je tokrat dotikala ustanovitelja Franceta Marolta.

Ta bi 21. junija praznoval 131. rojstni dan. Bil je osebnost prihodnosti, človek, čigar življenje, delo in ustvarjanje sta nesrečno presekali dve svetovni vojni in posledično ustavili dogajanje. Delo Franceta Marolta se je ves čas gibalo v ritmu glasbe. Vodil je Primorski, pozneje Slovenski kvartet, bil je pomožni dirigent pevskega zbora Glasbene matice, leta 1926 – torej komaj sedem let po ustanovitvi Univerze v Ljubljani – je ustanovil in nato vodil študentski pevski zbor te univerze, danes je to Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Poleg tega se je zelo zanimal za slovensko glasbeno izročilo, kar je spodbudilo ustanovitev Folklornega inštituta. Leta 1948 je s samo tremi pari ustanovil tudi folklorno skupino, ki je plod trikotnika France Marolt–Marija Šuštar–Tončka Marolt. Po njegovi smrti aprila 1951 si je skupina nadela njegovo ime.

Več o njem lahko izveste tudi v dveh dokumentarnih oddajah, ki smo ju pripravili: 

France Marolt, osebnosti prihodnosti, 1. del (15. 6. 2021)

France Marolt, osebnost prihodnosti, 2. del (22. 6. 2021)

Plesna predstava Poklon je v desetih točkah prikazala začetek, razvoj in koreografske novosti izpod rok Luke Kropivnika, dr. Tomaža Simetingerja in Mirka Ramovša. Predstavo povezujejo kratki izseki iz pogovorov z nekdanjimi člani skupine in raziskovalci dela in življenja Franceta Marolta. Pogovor z umetniškim vodjem Luko Kropivnikom, ki bo orisal dogajanje na odru, vodi Nika Rožanc.

 

Nika Rožanc