Bili smo na 74. letni produkciji najbolj znanega folklornega ansambla v državi, Akademske folklorne skupine Franceta Marolta, z naslovom France Marolt – Poklon. Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma smo si jo lahko ogledali v nedeljo, 15. maja 2022. Več kot 50 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v plesni predstavi, ki je bila tokrat posvečena ustanovitelju Francetu Maroltu.

Naj spomnimo: prejšnji torek smo poslušali prvi del koncerta, Uverturo, Ziljske svatbene plese in skladbo Lipa zelenela je v izvedbi Akademskega pevskega zbora Toneta Tomšiča, Ovo selo zdravo i veselo in Plese ljubljanskega predmestja.

Plesna predstava 'Poklon' je v 10 točkah prikazala začetek, razvoj in koreografske novosti Luke Kropivnika, dr. Tomaža Simetingerja in Mirka Ramovša. Predstavo povezujejo kratki izseki iz pogovorov z nekdanji člani skupine in raziskovalci dela in življenja Franceta Marolta. Pogovor z umetniškim vodjem, Luko Kropivnikom, ki bo opisal dogajanje na odru, bo vodila Nika Rožanc.

74. letna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt

Bili smo na 74. letni produkciji najvidnejšega folklornega ansambla v državi, Akademske folklorne skupine France Marolt, z naslovom France Marolt – Poklon, ki je potekala na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma v nedeljo, 15. maja 2022. Več kot 50 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v plesni predstavi, ki se je tokrat dotikala ustanovitelja Franceta Marolta.

Spomnimo: prejšnji torek smo poslušali prvi del koncerta: Uverturo, Ziljske svatbene plese, Lipa zelenela je v izvedbi APZ Tone Tomšič, Ovo selo zdravo i veselo in Plesi ljubljanskega predmestja.

Plesna predstava Poklon je v desetih točkah prikazala začetek, razvoj in koreografske novosti izpod rok Luke Kropivnika, dr. Tomaža Simetingerja in Mirka Ramovša. Predstavo povezujejo kratki izseki iz pogovorov z nekdanjimi člani skupine in raziskovalci dela in življenja Franceta Marolta. Pogovor z umetniškim vodjem Luko Kropivnikom, ki bo orisal dogajanje na odru, vodi Nika Rožanc.

 

Več o Francetu Maroltu lahko izveste tudi v dveh dokumentarnih oddaja, ki smo ju pripravili: 

France Marolt, osebnosti prihodnosti, 1. del (15. 6. 2021)

France Marolt, osebnost prihodnosti, 2. del (22. 6. 2021)

Nika Rožanc