Požgani možgani je slovenski naslov uspešnice doktorja Davida Perlmutterja, v kateri je žitarice, ogljikove hidrate in enostavne sladkorje označil za tihe ubijalce naših možganov. Prepričan je, da povzročajo Alzheimerjevo bolezen, anksioznost, depresijo, kronične glavobole in druga nevrološka obolenja. Razumljivo, da knjiga odmeva tako v laični kot tudi strokovni javnosti, saj je doktor Perlmutter v njej predstavil izsledke študij, ki kažejo na povezanost med načinom prehranjevanja in zdravjem možganov. Vendar pa je avtor, tudi sam nevrolog in nutricionist, zapisal, da knjiga govori predvsem ” … o spremembah življenjskega sloga, zaradi katerih bodo vaši možgani ostali zdravi, čili in bistroumni … “.

Knjigo Požgani možgani smo za oddajo Sobotno branje prelistali s prevajalcem Brankom Gradišnikom:

Svoj razmislek o delu dr. Perlmutterja in zdravju možganov pa je prispeval tudi nevrolog Martin Rakuša:

Doktor Perlmutter nas v knjigi skozi tri dele z naslovi Zrno na zrno … se plača, Razigrani možgani in Požgani možgani – le še sneg od lani … seznani, kot sam pravi, s presenetljivo resnico o žitaricah, ogljikovih hidratih in enostavnih sladkorjih. Veliko študij mu že pritrjuje, od vseh nadaljnjih pa pričakujemo, da bodo še bolj osvetlile vzroke za nastanek nekaterih najbolj perečih obolenj sodobnega časa.

Iztok Konc