Tretjič s Tarasom Birso, a prvič kot s.p.

Po Jezeru, ki je v slovenski knjižni prostor prineslo skandinavsko-bohinjski pridih, in Leninovem parku, kjer reševanje primera poteka v vroči in soparni poletni Ljubljani, avtor Tadej Golob svojega protagonista Tarasa Birse zdaj usmeri v drug del Ljubljane, Rožno dolino, in drug letni čas – jesen. V kriminalnem romanu Dolina rož, ki je izšel pri Založbi Goga, se bralec že takoj na začetku znajde na prizorišču zločina dvojnega umora s samomorom.

Taras Birsa ni več zaposlen na PU Ljubljana, temveč se poda v svet s.p.-ja. Je bil ta prehod izbran namenoma?

Jaz sem tega svojega inšpektorja postavil v ta položaj, da gre na svoje in ugotovi, kako nesmiselno je delo zasebnega detektiva.

Inšpektor Taras Birsa pa ne živi samo kot lik v knjigi. Prvi kriminalni roman Tadeja Goloba Jezero je zaživel kot zvočna knjiga s Sebastianom Cavazzo kot pripovedovalcem – igra pa tudi televizijskega Tarasa –, ki ji lahko prisluhnete na našem Prvem programu vsak dan od ponedeljka do sobote ob 18.15. Konec decembra na zaslone Televizije Slovenija prihaja serija Jezero, največji navdušenci pa so si prva dva dela lahko ogledali na nedavnem Liffu. Tadej Golob, ki zdaj že živi le od svojih besed, lahko na leto 2019 gleda z zadovoljstvom:

Tina Lamovšek