Razstava Valentina Omana v Kranju, SLORI z zbornikom v pomoč italijanskim parlamentarcem, dvojezična šola v Špetru spet doma, prvi slovenski vrtec na Hrvaškem, kaj bodo naredili porabski Slovenci z denarjem iz madžarskega proračuna

Slovenski raziskovalni inštitut iz Trsta je v rimskem parlamentu predstavil zbornik o Slovencih v Italiji, ki bo lahko pomagal tudi poslancem pri odločanju o zadevah, povezanih s slovensko narodno skupnostjo. Kaj pa so ključni  izzivi? O tem več v tokratni oddaji.

Ustavimo se v Špetru, kjer se so učenci dvojezične osnovne šole vendarle vrnili v nekdanje – zdaj prenovljene – prostore.

Na Reki, kjer so konec lanskega leta zbirali pobude za učenje slovenščine v vrtcih, preverjamo, kakšen je odziv staršev in pristojnih oblasti.

Madžarska vlada slovenski manjšini iz leta v leto namenja več denarja. Kako ga nameravajo porabili letos, pojasnjuje Martin Rópoš, predsednik državne slovenske samouprave.

Eden največjih avstrijskih slikarjev, koroški Slovenec Valentin Oman se te dni vnovič predstavlja v Sloveniji, v Tržiču, kjer tako razvijajo čezmejno kulturno sodelovanje. Več o razstavi, ki jo je avtor naslovil Sic transit gloria hominis – tako mine slava človeku, in povezovanju pa v tokratnih Sotočjih.

Mateja Železnikar