O slovenistiki v Gradcu, lokalnih volitvah v FJK in zmagoviti desni sredini, sledeh Jožeta Plečnika na Hrvaškem in planinski sekciji porabskih Slovencev

dr. Ludvik Karničar je za svoj prispevek k ohranjanju slovenistične tradicije na univerzi v Gradcu dobil državno odlikovanje – red za zasluge. Pred tem je dobil Štrekljevo nagrado, ki jo podeljujejo za dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v besedi in pesmi, in postal dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.  Nagrade se torej kar vrstijo.

Profesor Karničar je svoje življenje med drugim posvetil tudi dokumentiranju koroških slovenskih narečij. Sodeloval je pri projektu Leksikalna inventarizacija slovenskega ljudskega jezika na Koroškem, ki je od začetka 80. let minulega stoletja potekal na Inštitutu za slavistiko Univerze v Gradcu.

Priznanja, ki jih dobiva, ga presenečajo, saj jih ni pričakoval.

“Zdaj, ko je tako daleč, mi je po eni strani nerodno, po drugi se veselim. Vse, kar dobim, posvečam svojim rojakom na Koroškem, ki iz dneva v dan, iz leta v leto skrbijo, da slovenščina ne ugasne. To je težavno, naporno, nesebično delo brez katerega slovenskega naroda ne bi bilo več.”

Tako je ob prejemu državnega odlikovanja red za zasluge dejal prof. dr. Ludvik Karničar. Več je povedal tudi o dolgoletnem raziskovanju in dokumentiranju koroških narečjih, zbrano gradivo je lani predal SAZU, o današnji slavistki in slovenistiki v Gradcu ter vplivu angleščine.

Lokalne volitve v FJK – zmaga desne sredine

V 27-ih občinah sosednje Furlanije Julijske krajine so v nedeljo, 11-ega junija,  volili nove občinske svete in župane. Z volilnimi rezultati je lahko zadovoljna desna sredina, medtem, ko so kandidatne liste na politični levici, skupaj z Demokrati, doživele nepričakovani poraz. V treh, za Slovence pomembnih občinah na Videmskem, sta bila izvoljena dva Slovencem naklonjena župana. V Gorici je desnosredinskemu kandidatu zmanjkalo le 22 glasov in bo potreben drugi krog.  Narodnostno mešano tržaško občino Devin Nabrežina pa bo prihodnjih pet let vodila desničarska županja.

Uglednemu slovenskemu odvetniku Mitji Ozbiču v občini Devin Nabrežina ni uspelo. V sicer dobro volilno kampanjo se je podal prepozno, je v pogovoru z Mirjam Muženič ocenil strankarski kolega in podpredsednik deželnega parlamenta Furlanije Julijske krajine Igor Gabrovec, slovenski rojaki pa niso znali ali zmogli združiti glasov za Ozbičevo izvolitev.

Prepričljivo je zmagala članica zdaj že bivše desničarske opozicije v občinskem svetu, ki pa je vendarle napovedala, da bo županja vseh občanov, Italijanov in Slovencev, Daniela Pallotta,:

“Devin Nabrežina je dvojezična občina z velikimi možnostmi in priložnostmi… Italijanska in slovenska skupnost lahko sodelujeta in sta druga drugi dodana vrednost. Poskrbela bom tudi za sodelovanje čez mejo v Slovenijo in bom v ta namen odprla posebno pisarno, v kateri bodo skrbeli za evropske programe Interreg. Veliko možnosti bo zlasti v kulturi. To je v časih, ko je denarja malo, zelo pomembno.”

V Gorici je kandidiralo 9 županskih kandidatov in 19 list. Uspešne so bile desnosredinske liste, njihovemu kandidatu pa je za zmago zmanjkalo 22 glasov. Zbral je 49, 88 odstotka  ali 4 tisoč 600 glasov več od najboljšega od osmih kandidatov leve sredine, ki se je povsem razdelila in izgubila. Potreben bo drugi krog 25-ega junija. Rodolfo Ziberna, prepričan v svojo zmago, bo še naprej dejal to, kar je do sedaj.

“Še naprej se bom pogovarjal z ljudmi, hodil po mestnih ulicah in trgih, pa tudi v bare, zakaj ne. Gorica posebnih projektov ne potrebuje, saj je moj predhodnik že veliko naredil. Prisotnost Slovencev je del tega mesta in naše identitete. Sodelovanje čez mejo pa omogoča Evropsko teritorialno povezovanje.”

Plečnikove sledi tudi na Hrvaškem

Letos zaznamujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je svoj pečat pustil tudi na Hrvaškem. V Zagrebu so se tako 14.6.2017 uradno začeli Plečnikov dnevi, ki jih pripravlja Slovenski dom Zagreb, svet slovenske narodne manjšine mesta Zagreb in slovensko veleposlaništvo.

V zagrebški cerkvi Matere Božje Lurške, kjer je  kripta zgrajena prav po načrtih arhitekta Plečnika, je bilo zelo slovesno. Potekala je spominska maša s Plečnikovimi kelihi in svečniki, koncert, s katerim so se spomnili arhitektovega praškega obdobja in krstna izvedba skladbe Simona Skalarja  Ubi caritas et amor, v izvedbi solista mariborske opere Marka Mandirja. Predstavili so tudi brošuro o Plečnikovem delu na Hrvaškem, ki jo je napisala upokojena arhitektka Polona Jurinič.

Ob številnih projektih Jožeta Plečnika, dobro raziskanih in dokumentiranih, njegova dela na Hrvaškem na to še čakajo in prav delo Polone Jurinič je za to dobra osnova, je v recenziji zapisal arhitekt dr. Igor Toš.

O sledeh, ki jih je ta veliki slovenski arhitekt pustil na Hrvaškem, čeprav je izvedbo večine projektov preprečila druga svetovna vojna, se pogovarjamo z avtorico brošure Polono Jurinić.

Mali Triglav in replika Aljaževega stolpa

V Andovcih so na pobudo slovenskega generalnega konzula v Monoštru dr. Borisa Jesiha praznovali planinski dan in k Malemu Triglavu prinesli tudi repliko Aljaževega stolpa. Domače kulturno in turistično društvo je ustanovilo planinsko sekcijo in postalo polnopravni član Planinske zveze Slovenije.

V podstavek Malega Triglava, kamor so vgrajeni kamni iz vseh porabski vasi in drugih madžarskih krajev, v katerih živijo Slovenci,  pa so tokrat dodali še napis z imenom Monošter.

V Šentvidu pri Stični pa smo prisluhnili slovenskim zborom iz zamejstva in sveta na tradicionalnem koncertu v okviru 48. Tabora pevskih zborov.

Pridružite se rojakom iz sosednjih držav in prisluhnite oddaji Sotočja!

Mateja Železnikar