Združeni zadružni slovenski banki v Italiji, z Marjanom Čikom o pomenu kmetijstva na avstrijskem Koroškem, Trivum na gori Svete Heme, mladi reški violinist Matej Žerovnik in mednarodna likovna kolonija v Moništru

Tokratna oddaja je predvsem v znamenju umetnosti.

»Doma« je bil naslov letošnjega srečanja na gori  Svete Heme pri Globasnici. Trivum/Tri poti/Drei wege, ko se povežejo literatura, likovna umetnost in glasba, je bil posvečen prevajalcu in pesniku Fabjanu Hafnerju, enemu od pobudnikov tega tradicionalnega  čezmejnega umetniškega dogodka. Več o letošnjih ustvarjalcih lahko slišitev v pogovoru z organizatorjem, skladateljem in vrhunskim kitaristom Janezom Gregoričem.

Na Reki smo se srečali z mladim violinistom Matejem Žerovnikom, ki je kot član Mediteranskega mladinskega orkestra zastopal Slovenijo v francoskem mestu Aix en Provence. Sedemnajstletni violinisti je odličnjaka in tako kot brat (skladatelj in pianist Juraj Marko Žerovnik) uspešen in večkrat nagrajen glasbenik. Med drugim je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Daljni akordi za violino in prva nagrado na državnem tekmovanju za  solfeggio. Kljub mladosti se že lahko pohvali z nastopi v reškem gledališču in zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski, več krajih na Hrvaškem in Sloveniji, kjer si želi, kot je povedal Marjani Mirković, pogosteje nastopati.

 

Ustavili smo se v Monoštru, kjer je letos potekala že 16. likovna kolonija ter ob tem spregovorili tudi o možnostih, da bi dobili stalni galerijski prostor, kjer bi lahko razstavili vsaj del nastalih slik. Občina Monošter je naklonjena koloniji, dogovoriti pa se morajo o načinu financiranja, pravi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök.

Več lahko slišite o združevanju dveh uspešnih slovenskih bank  v Italiji – Zadružne Kraške banke z Opčin in Zadružne banke Doberdob Sovodnje. Kot zagotavljajo pristojni obeh uprav, združitev ne bo imela negativnih posledic za 3250 strank obeh bank in 120 zaposlenih.

O pomenu kmetijstva na Južnem Koroškem in primerjavi s Slovenijo pa se pogovarjamo s svetnikom koroške kmetijske zbornice Marjanom Čikom. Prepričan je, da ima velik pomen za razvoj celotne Koroške in turistični razvoj.

 

 

Mateja Železnikar