Poklon prvopodpisanemu pod zaščitni zakon za Slovence v Italiji, Shiva šiva - družbeno kritičen multimedijski koncert ŽPZ Rož s pesmimi o in ob delu, 10-letnica SKD Lipa iz Buzeta in srečanje rojakov v Matuljih, na Vražji poti v Andovcih

Kulturni aktivist in intelektualec Darko Bratina, rojak z Goriškega, ki je umrl pred 20 leti, je bil senator v italijanskem parlamentu, pomembno vlogo pa je imel tudi kot prvopodpisani pri pripravi zaščitnega zakona za slovensko narodno skupnost v Italiji. Zaradi svoje vsestranskosti je pustil peča na številnih področjih, tudi filmskem. V Gorici je tako ustanovil Kinoatelje, slovensko-italijansko organizacijo za medkulturne in čezmejne projekte na filmskem področju.

S svojim delom je Darko Bratina pogosto rušil načelo ‘razmišljati globalno in delovati lokalno’ in ga spreminjal v ‘razmišljati lokalno in delovati globalno’. Na Goriškem so se ga spomnili s simpozijem o njegovi viziji med družbo in politiko in ga poimenovali Zaupati čez mejo. Goriški poklon someščanu je bil vključen v teden sociologije, ki ga je soustvarjalo več kot 40 univerz po več italijanskih mestih.

Koliko je vizija Darka Bratine aktualna tudi danes, lahko slišite tudi v tokratni oddaji.

Nove pobude za organiziranje Slovencev na Hrvaškem

Pridružimo se rojakom v Buzetu, ki praznujejo 10-letnico delovanja kulturnega društva Lipa in se ustavimo v Matuljih nad Reko, v neposredni bližini meje s Slovenijo. Na pobudo slovenskega manjšinskega sveta na občinski ravni je potekalo prvo organizirano srečanje z rojaki. Podobno srečanje je pred desetimi leti želel organizirati Svet slovenske manjšine na ravni Primorsko-goranske županije, da bi tako rojake pritegnil tudi h kandidaturi za manjšinske volitve. Takratne občinske oblasti so dogodek sicer načelno podprle, niso pa ga napovedale in odziva ni bilo. Danes je drugače: v osnovni šoli je slovenščina že peto leto na urniku kot izbirni predmet, v Občini Matulji pa od konca leta 2015 deluje tudi slovenski manjšinski svet. Ena izmed nalog je bila povezati rojake v tem obmejnem mestecu in njegovi okolici ter podpreti pobude za učenje slovenščine. In uspelo jim je, udeleženci prvega srečanja pa so bili navdušeni.

Shiva Šiva in ŽPZ Rož

V Rožu je pred 8 leti začel delovati mešani pevski zbor, ko je pevcem energija pošla, je Rozi Štiker pred skoraj petimi leti ustanovila ženski pevski zbor Rož, pod dirigentsko taktirko Primoža Kerštajna. Z multimedijskim koncertom  – Shiva šiva – so se pevke sredi oktobra predstavile v Farni dvorani v Šentjakobu.

Priprave so trajale dve leti, 17 pesmi o in ob delu, ki so jih zbrale pevke skupaj z dirigentom, ter družbeno kritični teksti članice zbora Silvie Jelinek ter Laure Ippen in Simone Schönett, pa pripovedujejo zgodbo o delu nekoč in danes. Danes, ko“kdor si želi delovni dan olajšati s petjem, ne najde več sopevk in sopevcev, saj so po vsem svetu veliko dela prevzeli stroji. In ne samo to – glasba iz zvočnikov je delavcem in delavkam ukradla še zadnji kanček kreativnosti in svobode. V taktu globalne glasbe mora tudi človek funkcionirati kot stroj, pri čemer je očitno velika večina celo hvaležna za to, da ne hira v brezdelju.”

Predstava, ki jo je režiral Marjan Štikar, sooblikovala pa mednarodna ekipa: scenografka Majda Krivograd, kostumografka Stanka Vauda, skladatelj Matija Strniša in oblikovalec vizualnih efektov Incredible Bob, spodbudi k premisleku o pomenu dela v času globalizacije.

O koncertu in ženskem pevskem zboru Rož se v tokratni oddaji pogovarjamo z Rozi Štiker, Marjanom Štikarjem, Primožem Kerštajnom, Martino Steiner in Magdaleno Novak, slišite pa lahko tudi naslovno pesem Shiva šiva, ki jo je prav za to priložnost napisala Katarina Juvančič.

Če bi si radi ogledali multimedijski koncert Shiva šiva, ponovitve bodo v Farovžu Šentjakob v Rožu še 26.10.2017 ob 20.00, 4.11.2017 ob 20.00 ter 5.11.2017 ob 15.00. 

Vražja pot

Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci je skupaj z Zvezo Slovencev na Madžarskem tudi letos povabilo obiskovalce od blizu in daleč, da se jim pridružijo na nočnem pohodu po gozdu. Na Vražji poti so jih poleg čarovnic pričakali še nekateri drugi zanimivi liki. Več o tem pa lahko slišite v drugem delu tokratne oddaje.

 

Prvi