Od Rima prek Kanalske doline, Gornjega Senika, Koša iz Celovca in košarke, reške Bazovice v Slovensko stalno gledališče Trst

V Rimu sta se zunanja ministra Slovenije in Italije med drugim pogovarjala, kako zagotoviti slovenski skupnosti, da bo tudi v prihodnje imela svojega predstavnika v italijanskem parlamentu.  Eno od volilnih okrožij naj bi bilo oblikovano po meri slovenske narodne skupnosti, zagotavlja italijanska vlada.  Kako pa bo s poukom slovenskega jezika v Kanalski dolini?  O tem so razpravljali na komisiji državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Predstavnika Slovencev v  Italiji Walter Bandelj in Rudi Pavšič sta zbrane poslanke in poslance opozorila, da gre za kompleksno zadevo, ki jo ne morejo reševati brez soglasja tam živečih rojakov.

“Govorim svoj jezik”

Slovenci bodo kot jezikovna, kulturna in narodna manjšina v zamejskem prostoru obstali le, če bodo govorili jezik doma, v družini vsi, ki slovenski jezik znajo, bodisi v narečni, knjižni pogovorni ali knjižni obliki, so se strinjali udeleženci 4. srečanja pobude Slovenščina v družini. Pod geslom “Govorim svoj jezik” je srečanje tokrat potekalo v Porabju, na Gornjem Seniku.

Utrjevanje slovenske zavesti s košarko

Za slovenščino skrbijo tudi zamejski športni klubi. Eden takšnih je Koš iz Celovca, največji košarkarski klub na avstrijskem Koroškem, ki praznuje 20-letnico delovanja. V 12 ekipah – od najmlajših do članov  – sodeluje 120 košarkarskih navdušencev. Temeljni cilj kluba pa je utrjevanje zavesti med mladimi o pomenu znanja slovenskega jezika in dvojezičnosti.

ekipe Koša

foto: Koš Celovec

Bazovica – drugi dom družine Grlica

Na Reki je vse bliže praznovanje 70-letnice Slovenskega doma Bazovica. Zato v tokratni oddaji gostimo Božo in Jožeta Grlica, v društvu dejavna že več kot pol stoletja. Jože Grlica je bil s 16 leti ob vpisu v društvo, leta 1947, najmlajši član društva, v katerem je leta 1953 spoznal tudi soprogo Božo. Danes ponosno povesta, da v Slovenskem domu Bazovica deluje že 4. generacija družina Furlan Grlica. Oba še vedno pojeta pri mešanem pevskem zboru, prav tako ustanovljenem 1947. Društvo, ki sta ga v desetletjih pomagala graditi, je resnično postalo njun drugi dom, saj se v njem družijo s prijatelji in govorijo slovensko. Zato si želita, da bi Bazovica  delovala in se razvijala še veliko let in bi, kot pravi Jože Grlica, še  naprej peli, plesali in se veselili.

Daljši pogovor z Božo in Jožetom Grlico, lahko slišite v tokratni oddaji, ki jo sklenemo s povabilom v SSG Trst.

SSG Trst sezono odprl z Resnico

V petek 10.11.2017 so v Trstu premierno uprizorili komedijo francoskega dramatika Floriana Zellerja »Resnica«. Izjemno virtuozno izpisano besedilo v prevodu Aleša Bergerja je režiral Alen Jelen. Premierno občinstvo je bilo navdušeno in z je z gromkim aplavzom nagradilo Vladimirja Jurca v naslovni vlogi ter Tino Gunzek, Lučko Počkaj in Daniela Malalana. Več o predstavi lahko slišite v drugem delu tokratne oddaje.

Prisluhnite!

Prvi