"Za vsako fotografijo, ki jo naredim, vem, da postaja del zgodovine. To je več kot napisati članek. To je nekaj živega, človeka kar prevzame."

Delček zgodovine, ki sicer obsega kar 260.000 fotografij Maria Magajne, je zdaj na ogled tudi v Ljubljani, v Galeriji Jakopič. Kdo je bil fotograf, ki je ovekovečil pol stoletja življenja Slovencev v Furlaniji – Julijski krajini, pojasnjuje kustos Robi Jakomin.

Ena ključnih nalog novoizvoljene senatorke Tatjane Rojc bo sprememba italijanske volilne zakonodaje in zagotovitev slovenskega predstavnika v rimskem parlamentu. Pri tem bo imela pomembno vlogo slovenska narodna skupnost v Italiji, ki se mora dogovoriti in uskladiti glede sprememb. So na to pripravljeni?

Gostimo porabsko Slovenko Evo Lazar, dobitnico priznanja skupščine Železne županije za delo na narodnostnem področju, in rojakinjo iz Splita Vero Hrga. Obe sta svoje življenje posvetili poučevanju slovenskega jezika.

Dijaki slovenske gimnazije v Celovcu že od leta 1981 pripravljajo dvojezični mladinski kulturni festival Kontaktlinse/Kontaktna leča. Letos so nanj vnovič povabili skupino Bališ. Kaj pripravlja ta v Sloveniji najbolj znana zamejska rockovska skupina in kako je uspel festival?

Prvi