Slovenci v Furlaniji Julijski krajini po deželnih volitvah ne pričakujejo poslabšanja razmer

Črn scenarij, da bi slovenska narodna skupnost v Furlaniji Julijski krajini ostala brez svojega predstavnika v deželnem svetu, se ni uresničil. Tudi v prihodnjem petletnem mandatu bosta v deželnem svetu dva Slovenca. Kaj pa si lahko slovenska narodna skupnost obeta od nove desno usmerjene deželne vlade?

Zanima nas, kakšen odnos do narodnih skupnosti ima avstrijska vlada. Lahko Slovenci v Avstriji računajo na višje podpore? Predstavniki narodnih skupnosti so se namreč srečale s pristojnim zveznim ministrom, zadolženim tudi za medije, Gernotom  Blümlom. O prvih vtisih po srečanju več Bernard Sadovnik, predsednik SKS in nekdanji vodja sosveta slovenske narodne skupnosti pri uradu zveznega kanclerja.

Ustavimo se v Pliberku, kjer je dvojezičnost opazna na vsakem koraku, do sožitja so prišli s sodelovanjem, pravi vodja Kulturnega doma Milan Piko:

“Ugotovili smo, da s prepiri ne pridemo nikamor. Začeli smo sodelovati. Vsi vlečemo ladjo v isto smer.”

Kulturni dom Pliberk

foto: Mateja Železnikar

Več lahko slišite tudi o povezovanju slovenskih gospodarskih združenj iz Trsta in Celovca z  gospodarstvom Primorsko-goranske županije in o čezmejnem projektu E-documenta Pannonica, spletnem portalu s podatki o kulturni dediščini in pomembnih ljudeh iz Prekmurja in madžarske Železne županije.

Prvi