Raziskava o družbenih in kulturnih kontekstih ter sodobnih izzivih mladih v slovenskem zamejstvu prinaša zanimive ugotovitve

Kako o svoji narodni pripadnosti in odnosu do Slovenije razmišljajo mladi rojaki iz zamejstva? O njihovih identitetnih opredelitvah se pogovarjamo z raziskovalcem Milanom Obidom iz Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu. Ena od pomembnih ugotovitev raziskave o mladih v slovenskem zamejstvu je, da se čutijo soodgovorne za obstoj slovenske narodne skupnosti. So pa med posameznimi državami precejšnje razlike.

Mlajši generaciji rojakov v Furlaniji Julijski krajini pripada novinar Andrej Marušič. Kako razmišlja o dogajanju v Italiji, Sloveniji in EU, boste slišali v tokratni oddaji.

Gostimo tudi tolmačko in prevajalko v slovenščino Diano Jenul z Reke. Je ena redkih rojakinj na Hrvaškem, ki je, kljub temu, da ni dobila slovenskega državljanstva, ohranila pripadnost slovenski narodni skupnosti.

Porabski Slovenec Akoš Dončec, ki je v prekmursko narečje prevedel Malega princa, tako kot mnogi njegovi vrstniki ugotavlja, da bo verjetno moral zapustiti Porabje. Zakaj?

Prisluhnite oddaji!

Prvi