30-letnica krovne organizacije Slovencev na avstrijskem Štajerskem, 40-letnica slovenske glasbene šole na avstrijskem Koroškem in 50-letnica Kraške ohceti

Oddaja je bila tokrat v znamenju obletnic, pomembnih za Slovence v sosednjih državah. Skupaj z njimi smo praznovali 30-letnico delovanja kulturnega društva Člen 7 – Pavlova hiša, ki povezuje rojake na avstrijskem Štajerskem, in 20-letnico njihovega središča v Potrni.

Prisluhnili smo slavnostnemu koncertu ob 40-letnici delovanja slovenske glasbene šole na Koroškem. V svoji zgodovini je prestala več zahtevnih preizkušenj. O težkih začetkih delovanja, pomenu in spodbudnih obetih za prihodnost več v Sotočjih.

Kraška ohcet, največja kulturno-etnografska prireditev Slovencev v Furlaniji – Julijski krajini, letos praznuje 50-letnico. Jubilej je priložnost, da obudimo nekaj spominov s pari, ki so rekli usodni DA, oblečeni v tradicionalne narodne noše. Prireditev bi radi še približali mladim in tako ohranili pomembno kulturno dediščino. Toda brez para, ki bi se bil pripravljen poročiti na Kraški ohceti, tudi prireditve ni.

Gostili smo predsednico društva EU korak z Reke Marijano Košuta Banković, ki optimistično gleda v prihodnost in računa na nadaljnjo podporo iz Slovenije. Več stikov s Slovenijo pa si želi tudi zagovornica Slovencev na Madžarskem Erika Köleš Kiss. Zakaj?

Prisluhnite oddaji Sotočja!

Prvi