Podpredsednik SGZ Felix Wieser o posledicah epidemije za gospodarstvo, odgovorni urednik tednika Novi glas Jurij Paljk in urednica Porabja Marijana Sukuič o karanteni v Italiji in na Madžarskem. Kaj pa Reka - EPK 2020?

Kako v teh časih  živijo rojaki v sosednjih državah in kakšne ukrepe za omilitev posledic epidemije so sprejele pristojne oblasti na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji-Julijski krajini, nas zanima v tokratni oddaji.

Podpredsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca (SGZ) Felix Wieser je prepričan, da je družba močna le, če je solidarna.

“Solidarnosti vedno manjka in jo bo še manjkalo, ker, kadar gre za denar, dobiček, takrat človek običajno ne pozna sočloveka, takrat se ljudje  borijo za svoj delež. In zato se moramo naučiti, da nam ne bo nič hudega, če bomo mesec, dva ali tri imeli nekaj odstotkov manj prometa in bomo tako nekomu pomagali. Družba bo tako bolj stabilna.”

V teh za gospodarstvo zelo negotovih časih pa je, pravi Felix Wieser, pomembna tudi informiranost podjetij o ukrepih, ki jih sprejemajo države, v katerih poslujejo. Na spletni strani SGZ so tako zbrali različne informacije o že sprejetih ukrepih v Avstriji in Sloveniji.

Da je solidarnost v teh časih res pomembna, opozarja tudi odgovorni urednik goriškega tednika Novi glas Jurij Paljk, ki se boji, da bo posledice epidemije v Italiji hudo čutila tudi slovenska narodna skupnost.

“To bo tudi za nas hud udarec in vprašanje je, ali bomo znali stopiti skupaj. To ne pomeni, da moramo vsi trobiti v isti rog, ampak  biti moramo ljudje, solidarni med sabo in se zavzemati za skupno dobro. Mislim, da smo na to večkrat pozabili in ta korona virus nas opozarja tudi na to, kako krhki smo.”

Zanima nas tudi, kako so se spremenjenim razmeram prilagodili porabski Slovenci, ki svoj osrednji tednik tiskajo v Sloveniji, in kakšno je življenje rojakov na Reki, ki je letos evropska prestolnica kulture?

Prisluhnite!

 

Mateja Železnikar