Ob 68. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe prihajajo iz vrst koroških Slovencev opozorila predvsem glede pravice do osnovnega pouka v slovenskem jeziku. O (ne)izpolnjevanju manjšinskih pravic, zapisanih v znamenitem 7. členu, razmišlja prof. dr. Daniel Wutti z višje pedagoške šole v Celovcu.

Nekatere najnovejše rešitve so korak nazaj, ugotavlja sogovornik, dejaven tudi pri negovanju kulture spominjanja. Podrobneje tudi o projektu DARLA – Erinnerungslandschaft.at. Gre za spletno platformo, na kateri je opisanih 323 spominskih obeležij žrtev nacizma na avstrijskem Koroškem in zemljevid vseh teh obeležij.

Čezmejni Interreg projekti so priložnost tudi za Slovence v Italiji. Pri težavah s pomanjkanjem usposobljenih kadrov pa jim od začetka leta pomaga projektna pisarna.

Zakaj med Slovenci na Hrvaškem ni zanimanja za sodelovanje na manjšinskih volitvah, se pogovarjamo z Vasjo Simoničem, ki je v zadnjih dveh mandatih vodil svet slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije.

Prekmurka Barbara Horvat, učiteljica-asistentka na dvojezični osnovni šoli na Gornjem Seniku pa spregovori o izzivih pri učenju porabskih šolarjev in magistrski nalogi, povezani prav s poukom slovenščine v Porabju.

 

Foto(Novice.at): 120 let delovanja SKD Globasnica - za podmladek se ni bati

Mateja Železnikar