Zgodovinski dogodki za Slovence v Furlaniji - Julijski krajini in na Reki, spominska plošča vojakom v Velikovcu – je čas sovraštva in je čas dialoga, učitelji in njihova vloga pri motivaciji učencev v Porabju

Slovenci v Furlaniji - Julijski krajini so le še korak oddaljeni od dejanskega lastništva Narodnega doma v središču Trsta. Uredbo italijanske vlade, ki ureja to vprašanje, mora potrditi še parlament v Rimu. Kakšni bodo nadaljnji postopki, pojasnjuje predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race.

Vojakom, padlim v bojih za mejo med Slovenijo in Avstrijo v letih 1918 in 1919, so se v Velikovcu poklonili s spominsko tablo. Pod geslom "Umrli so v veri v svojo domovino, ker politika ni našla mirne rešitve mejnega spora" je po abecednem vrstnem redu naštetih več kot 430 padlih vojakov obeh strani.

Zgodovinski dan je bil tudi za Slovence na Reki. V eni od tamkajšnjih gimnazij se je začel pouk slovenskega jezika, pomembna novost pa čaka tudi študente slovenščine, zadovoljen poudarja lektor za slovenski jezik prof. dr. Klemen Lah.

Za učenje slovenščine v Porabju so najpomembnejši prav učitelji, so ugotavljali udeleženci Slovenskega slavističnega kongresa v Monoštru. Zakaj?

Prisluhnite!

Mateja Železnikar